avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vanzare, renuntare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vanzare, renuntare

Buna ziua,
Am incheiat o Promisiune de vanzare in septembrie 2013, data incheieri contranctului de vanzare- cumparare a imobilului este decembrie 2014.Care este procedura legala in cazul cand cumparatorul nu achita suma prevazuta in contract pentru a incheia contractul de vanzare -cumparare?Mentionez ca am primit un avans ,iar cumparatorul motiveaza ca nu are banii necesari.Multumesc anticipat!
Daca s-ar fi achitat integral pretul, dar cumparatorul refuza sa se prezinte pentru incheierea contractului de vanzare, ati fi putut solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si care sa suplineasca acordul promitentului-cumparator.

In cazul de fata, puteti declara rezolutiunea contractului si sa pastrati avansul primit si eventual sa solicitati despagubiri daca refuzul promitentului este nejustificat.
Buna ziua.
Este vorba de faptul ca ,cumparatorul ,a achitat un avans-arvuna la incheierea antecontractului , dar nu si-a respectat nemotivat promisiunea de a incheia contractul de vanzare la data stabilitata in antecotract .
In cazul acesta,in opinia mea,se aplica Codul Civil,respectiv art.1544,alin.2, referitor la ARVUNA CONFIRMATORIE, respectiv faptul ca acesta ,daca refuza sa incheie contractul nemotivat, va pierde avansul- arvuna data la data antecontractului-promisiunii de v-c, drept sanctiune civila pentra acest fapt .
TEXT LEGAL. din Codul Civil.
ART. 1544
Arvuna confirmatorie
(1) Dacă, la momentul încheierii contractului, o parte dă celeilalte, cu titlu de arvună, o sumă de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.
(2) Dacă partea care a dat arvuna nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate
declara rezoluţiunea contractului, reţinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului
şi poate cere dublul acesteia.

(3) Creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun
Cu stima,
Marius Bote .
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Marius Bote, Practician in insolventa
Va multumesc mult !Eu ma intrebam de fapt ce pot face eu in momentul cand expira promisiunea de vanzare si nu primesc banii . Ii pot evacua asa fara proces? Si cand pot face lucrul asta ? Imediat dupa termen sau exista un termen legal (ca la banci)Mentionez ca imobilul se afla intr-un duplex construit de noi , si am vandut unul din apartamente .Totodata mentionez ca utilitatile sunt de la noi , pe apartamentul vandut nu s-a putut face bransament electric , ei neavand act de propietate !Multe intrebari.......
Multumesc mult ! Ma intreb ce inseamna motivat/nemotivat Motivatia lor neoficiala , bineinteles, este simpla si uimitoare "De unde sa -ti dau bani daca nu am!Fa-mi act de propietate ca sa pot face credit ipotecar " ....... INCREDIBIL cat este de mare GRADINA DOMNULUI!Toate bune !Va multumesc!
Trebuie cunoscute si celelalte clauze din contract, daca spuneti ca promitentul locuieste deja in imobil desi nu si-a indeplinit inca obligatiile referitoare la pret si autentificarea contractului.

Daca nu se va prezenta pentru incheierea contractului, in baza art. 1544 alin 2 noul Cod civil, declarati rezolutiunea unilaterala a contractului, iar una dintre consecinte va fi repunerea partilor in situatia anterioara incheierii contractului.
Daca nu va dori sa paraseasca imobilul de buna voie, solicitati evacuarea in instanta. Avand in vedere faptul ca i-ati permis locuirea in imobil inainte de incheierea contractului, din punctul meu de vedere puteti solicita si despagubiri pentru folosinta pe care i-ati asigurat-o in aceasta perioada.

(scuze pentru mesajul de mai jos, din greseala am citat. Eventual poate reuseste un moderator sa remedieze acest lucru.)
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Avocat Paula Alina Lupu, Avocat

Alte discuții în legătură

Promisiune de v-c prima casa 2017 jamesbond12 jamesbond12 Buna ziua, In data de 27 ianuarie am incheiat un antecontract pe 2 luni cu un dezvoltator imobiliar pentru achizitia unui imobil prin Programul Prima Casa, ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vânzare-cumpărare garsonieră. cum procedez ca să mă asigur că nu rămân fără avans, sau că o vinde altcuiva? andreicristi andreicristi Buna ziua, doresc sa achizitionez o garsoniera, iar proprietarul doreste sa facem un antecontract de v-c si sa-i ofer o suma avans, toate acestea la notar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa stei stei Buna ziua.Doresc sa achizitionez un apartament prin programul prima casa intr-un bloc nou in constructie. Problema este urmatoarea:constructorul mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)