avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... conflict de interese ale consilierilor locali l
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

conflict de interese ale consilierilor locali l

Bună seara. Va rog o lămurire. Un consilier local, care este asociat unic al unei societăți comerciale si derulează contracte de prestări servicii cu primăria al cărui consilier este,se poate considera ca este în conflict de interese. ?iar dacă se afla în aceasta situație, care sunt pașii de urmat pentru a putea fi suspendat. ?
Vă mulțumesc Adrian
Ultima modificare: Joi, 25 Decembrie 2014
adryian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 25 Decembrie 2014
Legea 161/2003:
Art. 90. - (1) Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul in care functiile sau calitatile respectiv sunt detinute de sotul sau rudele de gradul I ale alesului local.

Art. 92. - (1) Incalcarea dispozitiilor art. 90 atrage incetarea de drept a mandatului de ales local la data incheierii contractelor.

(2) Consilierii locali si consilierii judeteni care au contracte incheiate cu incalcarea art. 90 au obligatia ca, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa renunte la contractele incheiate. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale.
(3) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (2) atrage incetarea de drept a mandatului de ales local.
(4) Constatarea incetarii mandatului de consilier local sau consilier judetean se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale.
(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanta de contencios administrativ competenta.
(6) Prevederile alin. (1) si (3) nu se aplica daca, pana la emiterea ordinului de catre prefect, se face dovada ca incalcarea dispozitiilor art. 90 a incetat.

Art. 93. - (1) Prevederile art. 90 se aplica si persoanelor incadrate cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului judetean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societatile infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective.
(2) Incalcarea de catre persoanele prevazute la alin. (1) a dispozitiilor art. 90 atrage incetarea de drept a raporturilor de munca.
(3) Constatarea incetarii raporturilor de munca se face prin ordin sau dispozitie a conducatorilor autoritatilor publice sau ai agentilor economici prevazuti la alin. (1). Prevederile art. 92 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilibate consilier local drbiaf drbiaf buna seara! va rog sa ma lamuriti daca in situatia data, si anume, un consilier llocal care este administratorul unui srl, si acest srl are contract de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local chipiuta chipiuta Consiliul local scoate la licitatie,pentru 20 de ani, un spatiu si castiga firma la care X este asociat si administrator.La alegerile urmatoare X este ales ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate + conflict de interese luis29 luis29 Buna ziua, Sunt administratorul unei firme de salubrizare, colectare si transport, si a unui depozit ecologic (alta firma). Ambele firme au incheiate ... (vezi toată discuția)