avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Incompatibilitate + conflict de interese
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Incompatibilitate + conflict de interese

Buna ziua,

Sunt administratorul unei firme de salubrizare, colectare si transport, si a unui depozit ecologic (alta firma). Ambele firme au incheiate contracte de concesiune cu primaria unui oras, resedinta de judet.
Vreau sa candidez la consiliul judetean pentru un post de consilier judetean.
Mentionez ca directile din cadrul CJ au incheiate contracte de ridicat deseurile municipale cu firma de salubrizare, inclusiv CJ...conform legii salubrizarii institutiile publice incheie contracte cu operatorul care a castigat contractul de concesiune.
Vroiam sa va intreb daca sunt incompatibil pentru aceasta functie. Daca sunt de ce sunt?
In cazul in care nu sunt incompatibil de ce nu sunt si ce trebuie sa fac pentru a nu deveni incompatibil. (in sensul sa ma abtin de la vot cand se voteaza bugetul acestor directii sau al CJ).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: luis29 , utilizator 10:19, 23 Aprilie 2016
Legea nr.161/2003
art. 90
(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local.

art. 92
(1) Încălcarea dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
(2) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au contracte încheiate cu încălcarea art. 90 au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să renunţe la contractele încheiate. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale. (3) Încălcarea obligaţiei prevăzute la alin. (2) atrage încetarea de drept a mandatului de ales local.
(4) Constatarea încetării mandatului de consilier local sau consilier judeţean se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale.
(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competenta.
(6) Prevederile alin. (1) şi (3) nu se aplică dacă, până la emiterea ordinului de către prefect, se face dovada că încălcarea dispoziţiilor art. 90 a încetat.
Multumesc pentru raspuns...dar daca ma abtin de la vot cand se stabileste bugetul acestor directi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate luis29 luis29 Buna ziua, am si eu o intrebare fata de legea incompatibilitatii care nu mi se pare clara. Sunt administratorul unei firme de salubrizare, firma de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilibate consilier local drbiaf drbiaf buna seara! va rog sa ma lamuriti daca in situatia data, si anume, un consilier llocal care este administratorul unui srl, si acest srl are contract de ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese - consilier local lazap lazap Daca un consilier local are o societate comerciala la care este unic administrator,reprezinta conflict de interese daca vrea sa concesioneze un teren de la ... (vezi toată discuția)