avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Trimis in judecata fara prezentare material
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Trimis in judecata fara prezentare material

in noul cod de procedura penala nu este obligatorie prezentarea materialului? numai primesc rechizitoriul prin posta si atat? am primit citatie de doua ori de la politie,nu m-am prezentat si am fost trimis in judecata.....eu asteptam citatia de la parchet pentru prezentare material...si am primit citatia de la judecatorie
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:16, 3 Ianuarie 2015
Daca ati fost citat si nu v-ati prezentat, credeați ca nu se trimite dosarul in instanta? Verificați stadiul dosarului, daca mai sunteti in termen ptr a formula cereri sau invoca excepții.


Art. 342 NCPP - Obiectul procedurii in camera preliminara

Obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor ori efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.


Art. 344 NCPP - Masurile premergatoare

(1)Dupa inregistrarea dosarului la instanta competenta, acesta se trimite in aceeasi zi judecatorului de camera preliminara.
(2)Judecatorul de camera preliminara stabileste, in functie de complexitatea cauzei, data la care va solutiona cauza.
(3)Copia certificata a rechizitoriului si, dupa caz, traducerea autorizata a acestuia se comunica de indata partilor si persoanei vatamate, in plic sigilat, la locul de detinere sau prin agentul procedural al instantei sesizate, al instantei in circumscriptia careia locuiesc sau al instantei locului indicat de acestea pentru a fi citate.
(4)Inculpatului i se aduce la cunostinta prin adresa de trimitere a rechizitoriului ca pana la data stabilita potrivit alin. (2) poate formula cereri si ridica exceptii si ca isi poate angaja un avocat pentru a depune note scrise. In cazul in care inculpatul isi angajeaza un avocat, acesta poate depune notele scrise judecatorului de camera preliminara cu cel putin 10 zile inainte de data prevazuta la alin. (2). In cazul in care asistenta juridica este obligatorie, judecatorul de camera preliminara desemneaza in cauza un avocat din oficiu, care poate depune note scrise cu cel putin 3 zile inainte de data prevazuta la alin. (2).
(5)Cererile si exceptiile se comunica parchetului, care poate raspunde in scris pana la termenul de solutionare stabilit de judecatorul de camera preliminara.
(6)Daca rechizitoriului ii lipseste vreuna dintre mentiunile obligatorii sau daca nu au fost respectate conditiile prevazute la art. 329, judecatorul de camera preliminara dispune acoperirea omisiunilor in cel mult 5 zile si sesizeaza in acest sens conducatorul parchetului care a emis rechizitoriul.

inteleg,dar nu am primit citatie de la parchet pentru prezentare material,numai de la pollitie.....si acum de la judecatorie,13 ianuarie....dar dosarul inca nu a fost solutionat in camera preliminara
Institutia prezentarii materialului, nu mai apare in NCCP, avand in vedere noile reglementari privitoare la accesul la dosar in faza de urmarire penala.
Da, institutia nu mai exista dar se pot pune usor bete in roate la inculpati.
In plus, nici nu isi cunosc drepturile.

Si pe vechea lege eu insistam la studiul dosarului si nu asteptam prezentarea materialului.
Chiar era bine ca se putea forta parchetul sa inchidabdosarul.

Nu cred ca e bine ca nu mai exista aceasta institutie juridica intrucat cei care nu au avocat angajat sunt in mod evident dezavantajati sub aspectul exercitarii dreptului la aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiei nup smeagull smeagull Buna ziua, Un nebun mi-a facut o plangere penala prin primavara - vara 2013. Am dat declaratii la politie, si am primit acasa NUP-ul. Acum am vazut pe ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara si rechizitoriul in ncpp - notiuni, informatii relunelu relunelu Buna ziua.As dori sa stiu cum pot afla date din rechizitoriu,si deasemenea ce presupune \'\'camera preliminara\'\'.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Rolul camerei preliminare oltul oltul in camera preliminara judecatorul poate sa dea o solutie de netrimitere in judecata?(daca fapta nu prezinta pericol social) sau care este rolul camerei ... (vezi toată discuția)