avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Situaţie încurcată, am pierdut Cartea de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Situaţie încurcată, am pierdut Cartea de Identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit.

Buna ziua,

Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în August. La Serviciul de Evidenţă a populaţiei i s-a spus că din cauza unor probleme de sistem informatic nu i se poate elibera în timpul obişnuit. Din această cauză ea nu mai reuşea să îşi ridice personal noua Carte de Identitate deoarece în 21 Iulie trebuia să plece din ţară fiindcă avea bilet de avion rezervat. Prin urmare a fost sfătuită de funcţionara de la ghişeu să lase o împuternicire pe numele meu cu care să îi pot ridica noua Carte de Identitate, iar vechea Carte de Identitate să mi-o trimită cand ajunge la destinaţie pentru a o preda în momentul ridicării celei noi.

Împuternicirea mi s-a făcut însă Cartea de Identitate pe care am primit-o prin poştă am pierdut-o.

Spuneţi-mi vă rog care sunt procedurile pentru rezolvarea acestei probleme.

Mulţumesc anticipat!



Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:22, 29 Ianuarie 2015
Buna ziua,

Dati un anunt intr-un ziar de circulatie nationala in care declarati ca a fost pierduta acea carte de identitate si ca o declarati nula, cumparati ziarul si mergeti cu el la politie. Nu ar trebui sa fie probleme daca procedati asa si aveti imputernicire notariala ca sa ridicati noua carte de identitate, dar cel mai sigur e sa sunati si la Evidenta populatiei sa fiti sigur.

Succes,
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Dana Fatol, Avocat
Nu se da anunt in ziar ca s-a pierdut cartea de identitate. Mergeti la seful serviciului si explicatii situatia. Teoretic la dosar in caz de pierdere trebuie sa aiba depusa copie dupa un act cu poza.Intrebati-o pe mama dvs. daca mai are cartea de alegator, ori carnet de conducere, orice act sa vi-l trimita ca dovada la dosar. Originalul il veti trimite inapoi impreuna cu noul act de identitate. Daca nu are asta e. Avand imputernicirea o sa va dea cartea noua.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
In afara de putina ''gura'' la ghiseu nu vad ce s-ar putea intampla, chiar daca nu aveti niciun act cu poza al mamei. Nici nu exista baza legala pentru o asemenea cerinta insa cate bordeie atatea... stiti vorba aia. Aveti procura pentru ridicarea actului, dvs. va prezentati cu ea si il cereti si daca vi se solicita cea veche spuneti frumos ca ati pierdut-o.

Asa cum vi s-a spus deja nu e nevoie publicati anunt si sa o declarati nula. Este expirata si chiar daca nu era, ar fi devenit nula prin emiterea celei noi. Nu se mai practica de mult asta in cazul CI.
Pentru danafatol

Mulţumesc pentru răspuns!

Când am realizat că am pierdut Cartea de Identitate am sunat la Ambasada României din ţara în care locuieşte mama mea, iar funcţionarul caruia i-am explicat situaţia şi că sunt împuternicit mi-a spus să fac un act notarial prin care să declar că am pierdut C.I. Am fost la un notariat unde mi s-a explicat că ar trebui să îl anunţ ca pierdut la monitorul oficial şi abia apoi ar putea să îmi facă acel act.

Problema mea este că C.I. s-a pierdut în Bucureşti unde locuiesc în cea mai mare parte a timpului şi trebuie să o ridic din provincie acolo unde am domiciliul atât eu cât şi mama.
Pot da anunţul şi pot face acest act notarial în Bucureşti sau sunt obligat să le fac în oraşul de domiciliu?

Mulţumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Andreibas, utilizator
Pentru Justitiarul 711 si Ares-3

Vă mulţumesc pentru răspunsuri.

Alt act nu mai are la ea, nici carte de alegător, nici paşaport şi nici carnet de conducere, dar mi-a lăsat mie copii după C.I. veche.

Am fost în cursul lunii August la ghişeu la Evidenţa populaţiei şi am încercat să le explic că vechea Carte de Identitate este oricum expirată, ca să nu mai îmi trimită mama mea prin poştă, însă mi s-a răspuns că au neapărat nevoie de Cartea veche.

Apoi am mai fost odată la început de Decembrie să le spun că C.I. mi-a fost trimisă prin poştă şi s-a pierdut, iar răspunsul lor a fost că în cazul acesta trebuie să meargă mama mea la un notar unde să declare că C.I. s-a pierdut, iar acel act eliberat de notarul de acolo să mi-l trimită pentru a-l prezenta la ghişeu. Toate astea în condiţiile în care aveam la mine procura şi copia după Cartea de Identitate pierdută.

Văzând că nu vor sub nicio formă să mi-l dea i-am spus mamei să mi-l trimită. L-am primit în cele din urmă, iar la scurt timp după aceea l-am pierdut.
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
Andreibas, utilizator

Alte discuții în legătură

Procura pentru ridicarea cartii de identitate updatingeti updatingeti Buna ziua, sper ca ma veti putea ajuta cu o informatie... Intre Craciun si Anul Nou am depus actele pentru eliberarea cartii de identitate (expirase) in ... (vezi toată discuția)
Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar ... chris1badea chris1badea Eliberarea unei carti de identitate expirate - acord proprietar drept de abitatie viagera. Buna ziua! In curand (pe 18), imi va expira cartea de ... (vezi toată discuția)
Legalitate carte identitate simircea simircea Am o mama de 92 de ani - in 2013, de la domiciliul ei, I s-a furat cartea de identitate (impreuna cu bani, card) si cu ajutorul meu i s-a eliberat o noua carte ... (vezi toată discuția)