avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... legalitate carte identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

legalitate carte identitate

Am o mama de 92 de ani - in 2013, de la domiciliul ei, I s-a furat cartea de identitate (impreuna cu bani, card) si cu ajutorul meu i s-a eliberat o noua carte de identitate - deoarece autorul nu a fost arestat, de comun accord, am pastrat eu cartea de identitate (I-am dat o copie pentru pensie) cu conditia de a-I returna C.I. oricand are nevoie de original.
Fratele meu care sta in Germania si care vine in ultimii ani sa-si arate grija fata de mama lui (22 de ani nu l-a interesat ca are parinti) s-a laudat ca I-a facut in 2015 o noua carte de identitate desi stia ca la mine exista acest act (probabil pentru efectuarea unor acte de care eu sa nu stiu)
Intrebare: daca acest act, eliberat prin declaratie falsa de pierdere, exista cu adevarat, este legal sau nu? sau poate fi contestat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: simircea , utilizator 12:04, 13 Aprilie 2016
simircea a scris:

Fratele meu care sta in Germania si care vine in ultimii ani sa-si arate grija fata de mama lui (22 de ani nu l-a interesat ca are parinti) s-a laudat ca I-a facut in 2015 o noua carte de identitate

Se poate doar daca a dus-o pe mama la Evidenta - conditia esentiala, pentru ca trebuia sa i se faca poza.
Daca dansa spune ca nu sau nu avea cum s-o scoata din casa fara sa stiti, va minte.

In cazul in care au fost impreuna si are o noua CI, cea pe care o detineti dvs. este anulata si n-aveti ce face si nu va sfatuiesc s-o folositi undeva.
Puteti afla mergand la Evidenta cu CI pe care o aveti iar daca este anulata v-o opresc.
Daca e valabila nu va fi nicio problema.

Probabil ca fratele s-a ocupat in perioada cat a stat in vacanta la mama dvs. sa vina lucratorii de la evidenta la domiciliul mamei care este batrana si netransportabila pentru a o poza. Nu era neaparat necesar sa o duca pe mama la evidenta ci in astfel de cazuri-mai ales ca mama avea 91 de ani -se putea deplasa un lucrator din cadrul serviciului la domiciliul mamei. Doar ca era necesar si contractul pe casa in original, si certificatele de nastere, de deces a sotului. Fratele dvs. avea acces la aceste acte? Ares-3 are perfecta dreptate, mergeti la evidenta si intrebati nu de alta dar nu puteti utiliza un act de identitate care deja este anulat de drept.
Multumesc pentru raspuns Ares-3 si Justitiarul711 - nu m-am gandit niciun moment sa utilizez eu CI-ul mamei, l-am pastrat doar din motive de siguranta. Mi se pare ciudat ca atat mama cat si fratele s-au pretat la declaratii mincinoase pentru a obtine un document in secret fata de mine si nu inteleg cum se poate ca in Romania sa fie posibila eliberarea de acte de identitate pe baza de declaratii false si mai ales cum este posibil ca un act facut in conditii ilegale sa inlocuiasca actul valabil executat in conditii perfect legale.
Eu credeam ca daca se poate demonstra ca un document a fost facut in conditii ilegale (este foarte posibil ca acest frate sa o fi constrans pe mama sa dea o declaratie falsa) sa fie anulat.
Ei na! La fel poate sa spuna si fratele despre dvs. Evident ca daca a fost eliberat un alt acr de identitate, s-a facut pe motivul pierdere(doar originalul afirmati ca exista la dvs). Normal ca mama dvs. la 91 de ani a fost crezuta pe cuvant ca si-a pierdut actul, mai ales ca la aceasta varsta este posibil sa nu mai stii unde le pui(uitam si noi, cei mai tineri). Serviciul de evidenta nu are ca atributii a face cercetari politienesti cu privire la pierderea actului de identitate. Aceasta este doar o declaratie facuta pe cererea de solicitare a unui nou act de identitate. Cel vechi e normal sa fie anulat din moment ce s-a eliberat un altul. Cum demonstrati dvs. ca actul a fost facut in conditii ilegale? Dvs. conform legii nu aveati voie sa pastrati la dvs. acel act ci trebuia sa fie in posesia mamei dvs. deci nu aveti ce face decat sa acceptati realitatea. Poate ca ar fii mai bine sa dati la pace cu fratele dvs., in definitiv sangele apa nu se face. Ultimul act ramane cel valabil. Nu se poate anula si nici nu-i vad rostul anularii. Acest ultim act de identitate trebuie sa stea la mama dvs. in definitiv aceasta fiind unica titulara.
Multumesc pentru raspuns, dar, din pacate, nu pot fi de acord cu Dumneavoastra - acest nou act, daca s-a facut cu adevarat, s-a facut pe baza unei declaratii mincinoase deoarece ambele personae, atat mama cat si fratele meu, stiau cu exactitate unde este CI. Mie nu mi-au cerut acest act, deci este clar ca au incercat utilizarea lui fara stirea mea. Fratele meu nu poate spune acelasi lucru despre mine deoarece eu nu am procedat la fel - eu am pastrat Ci pentru siguranta (hotul nu a fost arestat si vine in continuare la domiciliul mamei mele cu acordul fratelui meu); pe de alta parte, pentru ca mama mea sa nu stea la coada la circa de politie, am apelat la o cunostinta de la Evidenta, persoana pe care nu-mi permit sa o deranjez ori de cate ori se imbata acel hot si ii ia mamei CI.
Totusi, repet intrebarea: poate fi legal un document facut pe baza unei declaratii mincinoase?
Daca da, inseamna ca aceasta este adevarata Romanie, unde minciuna este ceva normal chiar si pentru stat.

Alte discuții în legătură

Situaţie încurcată, am pierdut cartea de identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit. Andreibas Andreibas Buna ziua, Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în ... (vezi toată discuția)
Expirare carte de identitate, lipsa act spatiu simonutza10 simonutza10 Va comunic ca am C.I. expirata de vreo 2 saptamani, ieri am fost la Evidenta populatiei pt a ma interesa ce acte imi trebuie ca sa imi fac CI. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Buletin facut la adresa mea fara consimtamantul meu daniela lavinia daniela lavinia Buna ziua, as dori sa stiou unde se pot face reclamatii impotriva celor care isi scot buletine pe o adresa fara a fii luati in spatiu de catre propietarul ... (vezi toată discuția)