Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in nulitate contract de munca dupa incetare

Am cerut Tribunalului sa constate nulitatea unor prevederi in CIM care intrau in contradictie cu Codul Muncii.

Intimata a invocat Art. 268 alin (1) pct d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;

Am facut cererea dupa concediere. Nu ar fi absurd sa fie in CIM o prevedere ilegala ca au voie sa te dea afara cand si cum vor ei... si sa nu poti sa ceri in instanta anularea deciziei ilegale de concediere, pt ca a expirat contractul? :)
Codul civil prevede ca nulitatea absoluta este imprescriptibila.

Prevederea de mai sus din CM constituie norma de recomandare. CM nu face derogare de la acest principiu, neinstituind sanctionarea cu prescrierea nulitatii, deoarece nulitatea unei prevederi nu este in mod esential un drept subiectiv, astfel incat sa fie posibila stingerea dreptului la actiune in realizarea acestui drept, ci o stare de fapt.

Dreptul muncii reglementeaza relatiile de munca, stabilite in baza CIM fundamental (Art 1, 2, 10 Codul Muncii).

Rezulta ca constatarea nulitatii nu mai este un litigiu de munca, ci o chestiune generica de drept civil.

Concluzia fireasca este lipsa de competenta a sectiei Litigii de Munca a Tribunalului in solutionarea cererii de constatare a nulitatii, care trebuie solutionata de Judecatorie in materia dreptului civil, sub aspectul ca intra in contradictie cu prevederile exprese ale legii.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 13:33, 15 Ianuarie 2015
Se pune intrebarea de ce doriti desfiintarea unor clauze din contract, dupa desfacerea CIM si nu inainte. Pe de alta parte, intradevar tot ce puteati face dupa comunicarea deciziei de concediere, era contestarea acesteia. In plus, logica cu atribuirea competentei unei instante civile in locul celei specializate pe litigii de munca, dpmdv nu sta in picioare.
Sunteti amabil sa motivati sau macar sa explicati anumite afirmatii pe care le faceti... mai ales cele care constituie raspunsul la intrebare???

De ce nu sta in picioare logica cu atribuirea competentei unei instante civile in locul celei specializate pe litigii de munca??

Inainte de desfacerea CIM nu am considerat de cuviinta, pentru ca sa nu instig angajatorul pt chestiuni minuscule la momentul respectiv. Insa sunt vitale acum!!
aidu a scris:
De ce nu sta in picioare logica cu atribuirea competentei unei instante civile in locul celei specializate pe litigii de munca??

Simplu, este vorba despre competenta materiala care (dupa cum stiti si dvs.) are un caracter absolut si aici nu avem ce discuta prea mult atata vrema cat vorbim despre litigii de munca sau in legatura cu relatiile de munca. Doriti o actiune in rezolutiune a unui contract de munca, fapt ce califica ce v-am scris mai sus.

aidu a scris:
Insa sunt vitale acum!!

"Acum" sunteti in prezenta unei stari de decadere din drepturile subiective pe care le aveati atunci, adica dreptul dvs. nu mai exista acum. (nu ca nu ar fi exista atunci)
trandafir2 a scris:

Doriti o actiune in rezolutiune a unui contract de munca, fapt ce califica ce v-am scris mai sus.

Va rog, putina atentie! Acum am sezisat ca ati facut o confuzie. Topicul cu rezolutiunea se referea la contractul de reprezentare cu avocatul.

Aici ma refer la constatarea nulitatii unor prevederi din CIM, care n-are nicio legatura cu celalalt topic!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatarea nulitatii contractului de munca maria-B maria-B Intr-o institutie publica un salariat a fost angajat pe un post care necesita studii superioare, fiind dusi in eroare de un atestat de studii universitare prin ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata Centrul Medical Alexis Centrul Medical Alexis Buna ziua, Daca in contractul de munca pe perioada determinata de 60 de zile exista specificatia (la capitolul \"Alte clauze\" ) ca perioada de proba este ... (vezi toată discuția)
Art 57 alin 4 nulitatea unei clauze se inlocuieste cu dispozitiile legale aidu aidu Nu inteleg prea bine ce inseamna asta. Art. 57. [nulitatea contractului individual de muncă] În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, ... (vezi toată discuția)