avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare in Germania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare in Germania

Buna ziua.

Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:

Am un contract incheiat cu o firma,in care se specifica perioada trainingului, respectiv 3 noiembrie - 31 ianuarie, cu o clauza care spune ca in cazul in care nu ramana doi ani la aceasta firma trebuie sa inapoiez aceasta suma( fie ca imi dau demisia sau ca ei ma dau afara din motive disciplinare). Acum vor sa ma trimita prin detasare in Germania,numai ca eu nu pot pleca din cauza unei probele familiare.Raspunsul lor a fost ca fie plec fie imi dau demisia.
Intrebarea mea este: pot refuza aceasta detasare si pot refuza si demisia?
As putea gasi vreo portita pentru a evita inapoierea acelei sume de bani? Tinand cont ca nu am fost anuntati din timp, aditionalele nu sunt incheiate,biletele de zbor cumparate...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 16 Ianuarie 2015
1. Potrivit art.46 alin.3 C.mun., salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
In Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea.Insa in practica judiciara si doctrina s-a decis/opinat ca un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat, daca starea precară a sănătăţii sale s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie se afla în cursul unui trata­ment medical în localitatea unde prestează munca, urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior etc.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca de la o firma la alta firma a aceluiasi patron,ce sanse sant sa putem refuza detasarea avand in vedere ca am un minor in intretinere ,multumesc . Maruntelul Maruntelul Magazinele X transfera angajatii catre Y pana la reamenajarea magazinelor X si transformarea lor in magazine Y. Ce drepturi au angajatii ? Editat denumire ... (vezi toată discuția)
Calatorie cu... avionul dany3377 dany3377 Buna ziua. O ruda de a mea are de facut o calatorie cu avionul in interes de serviciu...mai exact este obligat de angajator sa mearga in ... (vezi toată discuția)
Delegarea in strainatate- obligatorie sau nu pentru angajat? nimeni1 nimeni1 Buna ziua, Este obligatorie pentru angajat deplasarea in strainatate in interes de serviciu atunci cand firma o cere? In ce conditii angajatul poate refuza ... (vezi toată discuția)