avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de confidentialitate si cea de formare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de confidentialitate si cea de formare profesionala

Recent am primit la semnat un act aditional care include clauza de confidentialtate. Astept sfaturi, pareri ...
A. În sensul prezentului Act adițional la contractul individual de muncă „informații confidențiale" înseamnă orice date sau informații împărtășite de către angajator și în general necunoscute publicului, sub formă corporală sau necorporală, dezvăluite oricând și în orice fel, inclusiv, dar fără a se limita la: (i) orice strategii de afaceri, marketing, planuri, informații financiare, sau proiecții, operațiuni, estimările de vânzări, planuri de afaceri și rezultatele de performanță cu privire la activitățile de afaceri din trecut, prezent sau viitor ale angajatorului, filialelor sale, filialele și companiile afiliate; (ii) planuri pentru produse sau servicii, precum și listele de clienți sau furnizori; (iii) orice informație științifică sau tehnică, invenție, proiectare, proces, procedură, formulă, ameliorare, tehnologie sau metoda; (iv) orice concepte, rapoarte, date, know-how, lucrări în curs de execuție, modele, instrumente de dezvoltare, specificații, programe de calculator, cod sursă, cod obiect, diagramele, baze de date, invenții, informații și secrete comerciale; și (v) orice altă informație care este rezonabil recunoscută ca informații confidențiale de către angajator. Informația confidențială nu trebuie să fie nouă, unică, brevetată, drepturi de autor sau să constituie un secret comercial, în scopul de a fi desemnată informație confidențială. Salariatul recunoaște că informațiile confidențiale sunt proprietatea angajatorului.
B. În limita posibilă, informațiile confidențiale vor fii în formă materializată și vor purta însemnul „Confidențial”, dar asta nu înseamnă că o informație primită sau cunoscută de salariat în virtutea sarcinilor de serviciu, care nu poartă însemnul „Confidențial” nu reprezintă informații confidențiale în baza prezentului Act adițional la contractul individual de muncă. Toate versiunile exemplarelor informațiilor confidențiale pe suport electronic/magnetic (banda, C.D.) sau pe hartie se vor pastra la sediul firmei.
C. Pe toata durata existentei contractului individual de muncă, precum după încetarea acestuia salariatul se obligă să nu transmită date sau informații confidențiale de care a luat cunoștință pe cale directă sau incidentală în timpul executării contractului individual de muncă. Totodată salariatul se obligă să folosească informațiile confidențiale numai in scopurile stabilite de angajator.
D. Salariatul nu are nici un drept, direct sau indirect asupra informațiilor confidențiale, exceptând dreptul de a folosi aceste informații în scopul și în limitele stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și fișa postului.
E. Salariatul se obliga să nu folosească informațiile și cunoștințele dobândite de la angajator, clienții sau colaboratorii acestuia, în interes personal sau în folosul unei terțe persoane ce desfășoară activități concurențiale sau tangențiale activității angajatorului.
F. Părțile recunosc că informațiile confidențiale la care salariatul are acces au un caracter unic și valoros și că difuzarea neautorizată de informații confidențiale ar putea distruge sau diminua valoarea acestora și a afacerilor angajatorului. Daunele pe care angajatorul le-ar suferi ca urmare a divulgării neautorizate de informații confidențiale ar fi aproape imposibil de calculat. De comun acord părțile stabilesc ca valoarea minimă a despăgubirilor în caz de divulgare neautorizată a informațiilor confidențiale este de 10.000 EURO, acesta sumă devenind scadentă la data săvârșirii abaterii sau la data la care angajatorul a luat cunoștință de aceasta abatere. Angajatorul va avea dreptul de a recupera inclusiv costurile și taxele sale, incluzând onorariile avocaților, suportate pentru obținerea unor astfel de despăgubiri.

2. Clauza cu privire la formarea profesională
A. Angajatorul asigură formarea profesională a salariatului prin participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către partenerii, afiliații și specialiști din țară ori din străinătate. Cheltuielile ocazionate de participările salariatului la cursurile de formare profesională sunt suportate de către angajator și au o valoare determinată și asumată de părți în scris.
B. Salariații care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, organizate de către angajator sau de către partenerii, afiliații și specialiștii din țară ori din străinătate, nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă de 2 ani de la data finalizării cursului sau stagiului respectiv.
C. Nerespectarea de către salariat a dispoziției prevăzute la pct. 2 lit. B determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adițional la contractul individual de muncă.
D. Obligația prevăzută la la pct. 2 lit. C revine și salariaților care au fost concediați în perioada stabilită prin actul adițional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracțiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanța penală a pronunțat interdicția de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv."

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala in urma unui curs CiobanuAlexandru01 CiobanuAlexandru01 Buna ziua, In urma cu 2 luni m-am angajat la o firma ca si Ing. CNC, in urma discutiilor la interviu mi s-a spus ca o sa beneficiez de formare profesionala ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Pregatire profesionala rusiconstanti rusiconstanti Buna ziua doresc sa incetez activitatea profesionala cu acordul ambelor parti , dar am un act aditonal care ma obliga sa nu plec din firma timp de doi ani ... (vezi toată discuția)