avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale

Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare profesionala, gratuit pentru angajator intrucat era organizat in cadrul unui proiect POSDRU, insa la care angajatul a fost trimis de angajator si la care a avut acces data fiind functia pe care o avea la acel moment dat? Angajatorul nu a achitat nici un cost pentru curs, inafara de faptul ca angajatul a fost scos din activitate 15 zile lucratoare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 11 Iulie 2013
Salariul nu se restituie , ci doar cheltuielile de formare profesionala.

art.198 C.mun. prevede:
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Daca angajatul a primit saalariu pe toata perioada cursului si a fost incheiat un act aditional la CIM in baza caruia salariatul nu poate avea initiativa desfacerii CIM pe o anumita perioada, atunci in baza acelui act aditional, angajatorul poate cere salariatului restituirea salariului pe cele 15 zile.
Conf art 197 alin 1 CM in cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
Conf art 198 alin 1 CM salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă. (3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Salariatul nu are obligaţia de a restitui angajatorului salariile primite pe perioada formarii profesionale.

Consider ca sunt cheltuieli ocazionate de formarea profesionala, intrucat salariatul nu presteaza activitate in aceasta perioada.
Este interpretabila situatia si depinde de clauzele actului aditional. Se poate incerca sa se solicite restituirea salariului.
Daca insa i s-a facut delegatie pe perioada participarii la cursuri, atunci nu se poate solicita restituirea salariului si, in anumite cazuri, nici a unor cheltuieli efectuate cu participarea la curs.
Codul Muncii prevede ;
art.197
...
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
...

Alte discuții în legătură

Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind formarea profesionala maia3 maia3 Buna ziua, Am niste neclaritati in legatura cu actele aditionale privind formarea profesionala: in ART. 194 se specifica obligatia angajatorului de a ... (vezi toată discuția)