avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim pe economie: salariu de incadrare sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim pe economie: salariu de incadrare sau salariu brut?

Conform: HOTĂRÂRII nr. 1.091 din 10 decembrie 2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată se spune la:
ART. 2 Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 1.(ART. 1: Începând cu data de 1 ianuarie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 5,781 lei/oră.) - salriul minim pe economie se aplica la salariul de încadrare sau la salariul brut ( după ce se adaugă şi sporurile legale de care beneficiem)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:01, 18 August 2015
Salariul de incadrare trebuie sa fie cel putin = cu salariul minim pe economie
La salariul de incadrare trebuie sa se aplice sporurile.
Depinde de sectorul de activitate. In unele sectoare sunt sporuri incluse in salariul de baza astfel incat salariul de baza poate fi egal cu salariul minim pe economie, chiar cu acele sporuri incluse.
E vorba doar de sectorul bugetar, unde salariul de baza se compune dintr-un salariu grila + sporuri.
Si pentru sectorul bugetar, HG 109/2014 prevede clar ca ,nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Art.160 C.mun. dispune ca, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

Art.164 (2) C.mun. - Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
Intr-adevar asa prevede Codul muncii, dar unele legi speciale, care deroga de la Codul muncii, prevad altceva.
Un exemplu, pe care l-am mai dat pe forum, este cel din invatamant.
Atunci eu nu inteleg, cei care sunt platiti din fonduri publice, adica cei care au salariile calculate conform legii 284/2010 nu beneficiaza de sporurile oferite de HOTĂRÂRII nr. 1.091 din 10 decembrie 2014?
Lor cand le sunt calculate sporurile la ce suma se aplica sporul de noapte de 25%?
salariul de incadrare este mai mic decat minimul pe economie deci nu pot sa-l aduc la valoarea prag a salariului minim pe economie si apoi sa calculez sporurile?
deci ce rost mai are majorarea salariului minim pe economie daca nu se aplica la sectorul bugetar?
sincer sunt total pierduta in legi si codul muncii...X-(

Alte discuții în legătură

Problema pentru toti bugetarii floreadantes floreadantes buna ziua! vin cu o problema ce se interpreteaza aproape la toti bugetari din tara. sporul de vechime in general se adauga la salariu de baza,conform hg ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie alinacocolina alinacocolina AS dori sa poata cineva sa imi spuna care este salariul minim de incadrare fara sporuri pentru un muncitor bucatar intr-un spital de psihiatrie,de la ce suma ... (vezi toată discuția)