avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot primi sporul de stabilitate daca am fost in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot primi sporul de stabilitate daca am fost in concediu de maternitate?

Lucrez intr-o institutie de stat si mentionez ca am o vechime de 12 ani.Cand am intrebat daca pot primi sporul conform legii 124/2011, raspunsul a fost ca avand in vedere ca am stat acasa cumulat 4 ani (am doi copii) nu pot primi sporul pentru ca perioada de crestere copil nu este luata in considerare pentru acordarea sporului.Le-am aratat legea 124/2011 cap III art 18 in care se mentioneaza ca perioada CCC este luata in calcul la vechime,in serviciu si specialitate!!!
Am dreptate sau nu am interpretat legea bine si trebuie sa mai astept cativa ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:04, 16 Februarie 2015
Despre ce institutie este vorba ?
buna ziua,
bugetar...dar am inteles din termenii si conditiile site-lui ca nu am voie sa spun numele firmei!
cadru didactic auxiliar
Potrivit Legii 63/2011, perioadele in care personalul didactic auxiliar s-a aflat in concediu fara plata acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la post nu intrerup vechimea in invatamant. Aceste perioade nu constituie vechime efectiva in invatamant pentru acordarea sporului de stabilitate.
Sa inteleg astfel ca orice alta institutie privata sau de stat functioneaza dupa legea 124/2011 si invatamantul dupa legea 63/2011!lLegea 124/2011 este data in dec 2011 cu incepere in data 1 ian 2012 si in care se precizeaza :

Anul 2012 aduce importante precizari legislative in legatura vechimea in specialitate. Un act normativ publicat recent stipuleaza expres ca perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani (in cazul copilului cu handicap) constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate, avandu-se in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.



Ai probleme cu gestiunea de stocuri ? Incearca gratuit 100 de zile un program profesional de stocuri!




Autor
dr. Ana Stefanescu
12 Ianuarie 2012



53 comentarii

Printează articol

Mai exact, noile reglementari sunt cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, act normativ care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2012.

Aceasta ordonanta de urgenta modifica:
- Prin art. III, pct. 17, articolul 18 alin. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv). Astfel, prevederile mentionate anterior se modifica si au urmatorul cuprins: “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.” Anterior modificarii continutul articolului era: “Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta”;
- Prin art. IV, pct. 27, art. 22 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (care priveste persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011). Astfel prevederile mentionate anterior se modifica si au urmatorul cuprins: “Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.” Anterior modificarii continutul articolului era: ”Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta”.

Fata de primele modificari, observam ca ultimele vizeaza, pe langa concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, si:
- concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, platit;
- concediul fara plata pentru cresterea copilului intre varsta de un an si 2 ani care se acorda persoanelor ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011 (fara handicap) si au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, platit;
- concediul fara plata pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, de 4 luni.

Precizam ca de drepturile de mai sus beneficiaza, optional, nu numai oricare dintre parintii firesti ai copilului, ci si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta (cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai), precum si persoana care a fost numita tutore.

Angajatorul are obligatia de a aproba aceste concedii, iar raportul de munca sau de serviciu se suspenda pe perioada efectuarii lor, cu obligatia rezervarii postului dupa incetarea cauzelor de suspendare.

Sunt importante derogarile de la regula potrivt careia “vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata; de fapt este vechime in meserie (pentru muncitori) sau in functie (pentru celelalte categorii de personal).”1 De exemplu, in acest sens,art. 3 lit. l) din Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici prevede: vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta “experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania”.

Este fireasca si binevenita derogarea expresa a legiuitorului, chiar daca vine abia in acest an, intrucat vechimea in specialitate reprezinta o specie a vechimii in munca. ”Intr-adevar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie in primul rand sa fie recunsocuta ca vechime in munca”2.

Astfel ca, pe buna dreptate, s-a interpretat3, inainte de precizarile exprese intervenite in anul 2012, ca perioada concediului pentru cresterea copilului constituie nu numai vechime in munca si in serviciu, ci si vechime in specialitate.

Sunt notiuni diferite, daca observati mai bine textele de lege. Iar legea speciala poate deroga de la legea generala.

Sporul de stabilitate se acorda pentru o vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care isi desfasoara activitatea in invatamant.

CCC constituie vechime in munca si in specialitate, dar nu are cum sa constituie vechime efectiva in invatamant.

Prin vechime efectiva neintrerupta in invatamant de peste 10 ani se intelege activitatea depusa atat in calitate de personal didactic, personal didactic de conducere, indrumare si control, cat si in calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca intr-o unitate sau institutie de invatamant ori intr-un inspectorat scolar, indiferent cand vechimea a fost realizata in mod neintrerupt.

Pe perioada CCC , dvs nu ati desfasurat nicio activitate in calitate de personal didactic auxiliar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil in invatamant edalap edalap Buna ziua. Perioada de concediu crestere copil se considera vechime in invatamant? Pot beneficia de spor de vechime incluzand anii de concediu? (vezi toată discuția)
Revenire din ccc floryyy20042003 floryyy20042003 Buna ziua Incepand cu 02.02. 2012 se termina cei 2 ani de CCC intrebarea mea ar fii urmatoarea: Primul salariu pe care il voi primi cum se va calcula??? eu ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal este adaugat la vechime ? KCJ333 KCJ333 Buna seara, Doresc sa ma ajutati intr-o privinta Sotia a lucrat in invatamant,fiind gravida a terminat perioada contractuala (per.determinata) poi a ... (vezi toată discuția)