avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul maternal este adaugat la vechime ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul maternal este adaugat la vechime ?

Buna seara,
Doresc sa ma ajutati intr-o privinta
Sotia a lucrat in invatamant,fiind gravida a terminat perioada contractuala (per.determinata) poi a intrat in somaj. Din somaj in concediul de crestere a copilului...(concediul maternal - 2 anisori)
Ulterior , dupa terminarea concediul s-a reangajat , tot in invatamant iar cei ce se ocupa de state de sustin urmatoarea afirmatie : " Concediul maternal nu se adauga la vechime deoarece ai intrat din somaj in concediu maternal, si nu ai intrat din munca in concediu"
Este adevarata afirmnatia?

Mentionez ca am venit cu argumetele urmatoare : Concediul pentru cresterea copilului se va lua in calcul ca vechime in specialitate, se arata in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2011. Aceasta aduce modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.

Cum ma sfatuiti ?
Cel mai recent răspuns: KCJ333 , utilizator 14:29, 4 Noiembrie 2012
Buna seara!
Nu stiu daca va ajuta cu ceva informatia mea.......dar cei de la AJOFM mi-au spus, intr-o discutie asemanatoare, ca, atat concediul de sarcina si lauzie, cat si concediul de crestere a copilului, sunt luate in calcul ca vechime doar pentru dosarul de pensie, nu si pentru dosarul de somaj sau pentru sporul de vechime al persoanelor angajate......
In schimb, nu am o baza legala sa v-o pot oferi in sprijinul acestei afirmatii. Stiu cert ca pentru calcularea vechimii in dosarul de somaj se scad toate aceste perioade. Asa ca nu pot decat sa presupun ca doamna respectiva avea dreptate, si ca se face la fel si in contractele de munca....
Dar sunt sigura ca veti primi informatii mai "legislative" pe acest site de la alti utilizatori mai in masura...
O seara buna va doresc! :)

Legea nr. 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 323, din 10 mai 2011 prevede

Anexa 5 Metodologie de Calculal drepturilor salariale care se acorda personalului didactic si personalului didactic auxiliar din invatamant

4. Perioadele in care personalul didactic s-a aflat in concediu fara plata acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, precum si perioada in care personalul didactic a efectuat stagiul militar, dupa care s-a reintors la catedra, respectiv perioadele in care personalul didactic a avut catedra rezervata in invatamant, nu intrerup vechimea in invatamant. Aceste perioade nu constituie vechime efectiva in invatamant pentru acordarea sporului de stabilitate.

1. Din OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului:

Art.18
...
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau de pânã la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncã şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordã în raport cu aceasta.
(alineat introdus prin art. I pct. 12 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007)

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

3.- Este aiurea sa spui:
" Concediul maternal nu se adauga la vechime deoarece ai intrat din somaj in concediu maternal, si nu ai intrat din munca in concediu"


- Perioada de concediu crestere copil (CCC) a fost si este vechime in munca si in specialiate indiferent de starea in care se afla persoana inainte de a intra in CCC

- In baza legii speciale, Legea 63/2011, nu se anuleaza aceasta prevedere legala ci se precizeaza ca perioada de CCC nu reprezinta vechime efectiva in invatamant, doar pentru acordarea sporului de stabilitate.
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

.....

- Perioada de concediu crestere copil (CCC) a fost si este vechime in munca si in specialiate indiferent de starea in care se afla persoana inainte de a intra in CCC

....



Este cam impropriu spus ca a fost ... CCC constituie vechime in munca din 20.01.2007 si vechime in spcialitate de la 01.01.2012 .. inainte de aceste perioade nu pot constituie vechime in munca, respectiv vechime in specialitate.

Va multumesc tututror pentru interesul acordat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din ccc floryyy20042003 floryyy20042003 Buna ziua Incepand cu 02.02. 2012 se termina cei 2 ani de CCC intrebarea mea ar fii urmatoarea: Primul salariu pe care il voi primi cum se va calcula??? eu ... (vezi toată discuția)
Cei doi ani de ccc imi vor fi recunoscuti ca vechime in specialitate? nicu3 nicu3 Buna Ziua Am contract individual de munca cu scoala fiind profesor suplinitor ... (vezi toată discuția)
Incadrarea personalului didactic kanyalaci kanyalaci Buna ziua. Am o problema legata de incadrarea, salarizarea personalului didactic. Am o colega, care a terminat facultatea in 1989. este incadrat ca ... (vezi toată discuția)