avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Platesc taxa la un autoturism cumparat de nou in 2009?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Platesc taxa la un autoturism cumparat de nou in 2009?

Buna ziua,

Problema sta in felul urmator: in 2009 am cumparat un autoturism nou, din tara (reprezentanta), Euro IV, care atunci era scutit de taxa.

Daca astazi doresc sa o vand, noul proprietar trebuie sa achite aceasta taxa?

Am citit diverse experiente cum ca au reusit sa dovedeasca faptul ca erau scutiti, si nu au platit nici acum.

Si, in plus:
- cum se face dovada la inmatriculare ca masina mea a fost scutita si nu trebuie platita nici o taxa?
- cum dovedesc celor de la inmatriculari (SRPCIV/DRPCIV) faptul ca nu este nevoie de o adeverinta ANAF pentru plata taxei, masina fiind scutita?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 20:48, 27 Februarie 2015
Am citit diverse experiente cum ca au reusit sa dovedeasca faptul ca erau scutiti, si nu au platit nici acum.

Va rog sa postati aici sau sa-mi trimiteti un mesaj privat despre modalitatea prin care a fost cineva scutit si nu a platit (cumparatorul! sa fim bine intelesi, vanzatorul nu plateste!) nici dupa emiterea oug 9/2013!
Acum vine partea interesanta:
-de dovedit ca a fost scutita este relativ simplu: o copie dupa cartea de identitate la care anexati actul (ordonanta, lege, etc) care stipula scutirea.
-a dovedi ca cel ce cumpara nu este nevoit sa plateasca timbru de mediu este relativ la fel de simplu: luati oug 9/2013 si normele metodologice de aplicare a oug 9/2013 si verificati daca autoturismul/cumparatorul se incadreaza la scutiti de plata timbrului de mediu.
-cu cei de la inmatriculari n-o scoateti usor la capat!
Cu hotararea investita in mana n-au vrut sa inmatriculeze autoturismul, a fost nevoie ca instanta sa-i dea sefului amenda pt. zile de intarziere de punere in executare a unei hotarari judecatoresti!!!! Stat in stat!
Parerea mea, repet, doar o parere, este ca autoturismul nu se incadreaza in categoria celor scutite de plata timbrului de mediu.
Despre cumparator nu pot sa afirm nimic.
Ma puteti ajuta cu o interpretare?

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2015
victorte, utilizator
Am citit asa-zisul ,,raspuns'' al celor de la anaf si n-am ce ,,interpreta".
,,Raspunsul" nu aduce niciun ,,plus" de lamurire/informatie/etc., nu-i altceva decat citarea unor acte care au produs efecte atunci (si ati beneficiat de ele, de efecte).
Azi, situatia sta asa: achizitionarea autovehiculelor noi sau uzate, autohtone sau din import, este reglementata in principal de oug9/2013, o gasiti pe site-ul anaf aici

[ link extern ]

P.S. Daca tot sunt receptivi cei de la anaf la doleantele contribuabillilor :giggle: si-i lamuresc cu celeritate, intrebati-l pe dl ec. Marinel daca un autovehicul care a beneficiat de prevederile ordonantelor pe care le-a insirat dansul, mai este supus in caz de instrainare prevederilor oug 9/2013.
Mulțumesc.

Evident, nu am dat de dânsul, ci de o doamnă amabilă. Interpretarea ei.. se plătește. Și așa bănuiesc și eu, analizând oug 9/2013.
Imi pare rau, stiam, nu banuiam, ca asa va fi!
Am si eu o rugaminte: trimteti-mi intrebarea/intrebarile pe care i le-ati adresat d-lui ec. Marinel. Raspunsul l-am citit.
Puteti folosi mesageria privata.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism calincimpean calincimpean Buna ziua, am cumparat un autoturism ,,mercedes c 220\\" in decembrie 2012 si am sentinta definitiva pentru inmatriculare fara taxa. Astazi m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Completare cerere de restituire taxa auto elina20099 elina20099 Buna ziua. Conform certificat de mostenitor , am mostenit un autoturism ,in urma decesului tatalui meu. Am gasit cerere model, catre Administratia Finantelor ... (vezi toată discuția)
Timbru de mediu Robert.G. Robert.G. Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)