avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere de lichidare respinsa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere de lichidare respinsa de angajator

Buna ziua.Am incheiat un contract de prestari servicii cu o Firma din Germania la care am un angajat detasat pe 1 AN de zile .Am la contractul de munca act aditional incheiat prin care angajatul este instiintat de perioada de detasare (care expira in luna 06/2015),moneda in care este platit,conditii de locuit,conditii de clima ..etc.Am obtinut si Formularul A1 de la CNPAS Bucuresti .Acum angajatul imi solicita lichidarea pentru a se angaja direct la Firma din Germania,nicidecum pentru motive personale temeinice cum este Art.46/(3) din Codul Muncii (si acest refuz il putea face numai in momentul cand a fost instiintat pentru detasare adica anul trecut in luna 06)
Mentionez ca Firma din Germania nu mi-a solicitat rezilierea contractului si conform legislatiei aplicabile Formularului A 1 eu nu pot trimite alt angajat sa-l inlocuiasca pe acesta.
Inrebarea mea este: ii pot refuza lichidarea pana la momentul cand ii expira Formularul A 1 invocand art 45 si 46 din Codul Muncii ???? mai ales ca a semnat si un contract de fidelitate cu firma mea prin care el nu avea voie sa solicite firmei unde este detasat ,angajarea.
Va multumesc si va rog sa maajutati cu o metoda legala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:31, 27 Februarie 2015
1. art.3 din Codul Muncii
...
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
...

2. art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
....

Asadar, demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Pai si atunci protectia mea ca angajator unde este ?
Conform legislatiei Formularului A 1 eu nu pot sa trimit alta persoana care sa il inlocuiasca ,asta rezulta ca eu o sa pierd acel contract pt. ca angajatul meu vrea sa se angajeze la Firma din Germania ?
Trebuia sa incheiati cu el un act aditional cu clauza de neconcurenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E101 Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu va rog sa ajutati-ma!totpe capul meu ramane#-o...as avea nevoie destul de urgent de:model de contract dintre firma romaneasca si cea din Germania. Cei 10 ... (vezi toată discuția)
Detasare in germania mariaclaudia mariaclaudia Buna ziua. Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Am un contract incheiat cu o firma,in care se specifica ... (vezi toată discuția)
Detasare negut_dorina negut_dorina daca o societate care este subantreprenor detaseaza angajatii la alta soc care este antreprenor in baza aceluiasi contract cum se face inreg in ... (vezi toată discuția)