Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna viitoare dk ii dau doar suma specificata in contract, ma poate da afară?
Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna viitoare dk ii dau doar suma specificata in contract, ma poate da afară?
va dati seama ca viata lunga nu veti mai avea in spatiul respectiv plus vizite frecvente din partea autoritatilor, daca proprietarul vrea sa va excluda din acel loc.
Nu vă poate evacua pur și simplu, însă va putea solicita rezilierea sau denunțarea locațiunii (contractului de închiriere).
Vă recomand fie să renegociați prețul chiriei, fie să continuați să plătiți chiria, fie să căutați un alt imobil.
A se vedea prevederile Art. 1817, 1824 și 1825 - Cod Civil
Art. 1817 Rezilierea locațiunii
Atunci când, fără justificare, una dintre părțile contractului de locațiune nu își execută obligațiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul de a rezilia locațiunea, cu daune-interese, dacă este cazul, potrivit legii
Art. 1825 Denunțarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunța unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(2) În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul poate denunța unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunțări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la Art. 1824 alin. (2).
Art. 1824 Închirierea făcută fără determinarea duratei
(1) Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriașul poate denunța contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunța contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.