avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prioritate trecere de pietoni in intersectie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prioritate trecere de pietoni in intersectie semaforizata

Buna ziua,

As dori sa pun o intrebare la care nu gasesc niciun raspuns concret.

1.In momentul in care te deplasezi pe un drum cu o singura banda pe sens, la trecerea de pietoni (nesemaforizata), daca cineva este pe carosabil (indiferent de sensul de mers pe care se afla pietonul), tu ca sofer trebuie sa opresti si sa acorzi prioritate (asta e clar).

2 In momentul in care te deplasezi pe un drum cu doua benzi pe sens sau mai multe, la trecerea de pietoni(nesemaforizata), daca cineva este pe carosabil, acorzi prioritate numai daca pe sensul tau de pers (pe carosabil) se afla un pieton, nefiind obligatoriu sa opresti daca pietonii se afla pe sensul opus (vorbim de drumuri cu doua sau mai multe benzi de circulatie pe sens.) - (din nou asta e clar).

3. Intrebare: pe un drum cu mai multe benzi pe sens, la o intersectie semaforizata, atunci cand soferii au rosu pentru inainte si la stanga, galben (sau verde, dupa caz) intermitent pentru virajul la dreapta, iar pietonii au verde plin, cand esti obligat sa opresti pt petoni? Atunci cand pietonii sunt pe sensul tau de mers sau esti obligat sa opresti daca se afla si pe sensul opus de mers si ei se deplaseaza catre sensul tau de mers ? (in cazul de fata este o intersectie semaforizata si ai galben sau verde intermitent pt viraj la dreapta)

Multumesc.

Intreb pentru ca e un real disconfort sa opresti pentru un pieton care se afla pe sensul opus de mers si se indreapta catre sensul tau de mers (are de parcurs 4 benzi pe sensul opus si apoi 4 benzi pe sensul tau ca sa ajunga in fata masinii tale), daca vrei sa faci virajul la dreapta pe galben/verde intermitent.#-o
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 00:04, 15 Martie 2015
Sunt doua aspecte prevazute in codul rutier referitor la aceasa situatie:
- obligatia de a acorda prioritate pietonilor care sunt angajati in traversarea drumului: "Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor."
- cum este definita prioritatea: "acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obligă pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească"
Dec,i daca treci fara sa-l determini pe pieton sa se opreasca sau sa-si schimbe directia nu poti fi acuzat ca nu ai acordat prioritate.
Mare atentie: Politia se pare ca nu a citit prima parte a codului rutier, cea cu definitii, ci doar ultima parte, cea cu sanctiuni, si "dupa ureche", pe baza parerilor personale iti salta permisu' pentru neacordare de prioritate pietonilor chiar daca acestia nu au fost stanjeniti in traversare.
Ceea ce scrieti la pct. 2 nu este general valabil. Daca autoturismul si pietonul se afla pe benzi alaturate, dar pe sensuri opuse(benzile de langa axul drumului) aveti obligatia de a acorda prioritate de trecere pietonului
Pct. 3 - in functie de configuratia drumului (numarul de benzi) s-ar putea sa fiti obligat sa opriti si in cazul in care pietonul s afla pe sensul invers de mers.
La culoarea galbena nu treci decat fortuit (oricum politistul va sustine ca a fost rosu) ,pe culoarea verde intermitent se permite trecerea dar cu pierderea prioritatii.
Daca pietonul respectiv numai 'sopteste' ceva la Politie/politist cineva se alege cu multe puncte . In intersectile mai mari ,sunt camere de supraveghere a traficului si dpdv legal manevra dvs. se incadreaza la necedare de prioritate .
@mrbilly. O intrebare copilareasca, asa cum pun acum eu intrebarea: cum ati obtinit carnetul de conducere? La o intersectie cu trecere de pietoni nesemaforizata, se acorda prioritate pietonului, indiferent pe ce banda va aflati si indiferent de directia, sensul de mers al pietonului.
Reg. de aplic. a OUG 195/2002:
ART. 135
Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)