avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Galben intermintent ! RUTIERA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Galben intermintent ! RUTIERA

Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta intermitentul nu merge, ce regula se aplica? se sta la semafor pana se face verde? sau putem trece, evident acordand prioritate pentru cei ce au verde ? La mine in oras politia este pusa pe luat permise in caz ca facem dreapta pe rosu, fara sa mearga intermintentul . Este legal?
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
-Christian-, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:02, 27 Noiembrie 2014
Respectati culoarea rosu la semafor, regula este - sa fac dreapta la semafor daca am culoarea verde la semafor sau intermitent galben care functioneaza.
Daca culoarea galben intermitent nu functioneaza, nu trecem pana nu avem verde la semafor.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
Da, este legal.

Art.59. - oug195
(4) Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la acelaşi nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeţi verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-şi continua drumul în direcţia indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiţia acordării priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor care au drept de circulaţie.

Regula spune ca ordinea de respectare este semafor apoi indicator iar cum nu ai indicator care sa clipoceasca respecti semaforul!

Te-au amendat corect. Galbenul intermitent este numai in anumite perioade, corelat cu alte semafoare, nu permanent. De unde sa stii care este perioada corecta daca nu functioneaza? Sau poate a fost anulat intentionat din anumite motive (lucrari?). Mie mi s-a intamplat sa fiu claxonat de cei din spate pt ca stateam la rosu atunci cand intermitentul era defect, dar sunt sigur ca dpdv al legislatiei rutiere asa tb sa procedez.
Cred ca e discutabil in functie de cum arata semaforul caruia Dvs ii spuneti "pentru inainte si stanga". Un semafor care nu functioneaza este un semafor care nu exista, regula fiind stabilita de eventualele semne de prioritate sau de prioritatea de dreapta. Acum daca semaforul care functioneaza este clar marcat ca este DOAR pentru inainte si la stanga, inseamna (din punctul meu de vedere) ca el nu se aplica virajelor la dreapta, acestea fiind reglementate de semnele de prioritate/cedare de trecere sau (in lipsa acestora) de prioritatea de dreapta.
nu, se referea la intersectiile care au semafor normal+lumina intermitenta galbena pentru viraje la dreapta, ce se intampla cand semaforul functioneaza dar lumina intermitenta este defecta

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)