avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere student

Buna ziua

Din octombrie 2014 este deschis proces pentru plta pensiei de intretinere pentru copil major, „student”. Am folosit ghilimele pentru ca de la facultate am primit adresa ca este inscris, dar nu a trecut pe la cursuri si nu a dat niciun examen in sesiunea de iarna, fiind considerat fara activitate. Precizez ca e student in anul I, la zi. Anul trecut scolar, 2013-2014, la fel, s-a inscris la postliceal, dar in decembrie a fost exmatriculat din cauza absentelor (nu a dat pe la scoala). Dar si atunci a cerut pensie de intretinere. Atunci instanta i-a dat pentru cele 3 luni cand a fost inscris.
Ce sanse sunt ca cererea sa fie respinsa? Pot invoca reaua credinta a lui? Faptul ca se inscrie, dar nu merge la cursuri? Si in instanta am spus ca nu am nimic impotriva sa platesc, dar sa frecventeze. Dar in aceasta situatie...
Orice sfat/parere imi este de ajutor.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adela01 , utilizator 18:46, 1 Iulie 2015
conform legislatiei aveti obligatia:

Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Ramane la aprecierea instantei, folositi-va de acea adeverinta.
Insistati pe faptul ca nu e intr-o stare de nevoie, cat nu se duce la cursuri, poate munci.
Va multumesc. Articolul privind obligatia de intretinere il cunosc. Problema e ca este student foar pe hartie, sau, cum spun chiar cei de la facultate... Nu a participat la niciun colocviu sau examen, deci e considerat fara activitate, desi este la cursuri cu frecventa. Si e o facultate de stat, renumita. O sa incerc sa conving instanta ca nu e in nevoie, mai ales ca pe internet publica anunturi ca angajeaza persoane cu ... 300-500 euro/ luna.
In urma depunerii adeverintei, instanta solcita, sub sanctiunea amenzii, date suplimentare de la facultate (situatia studentului, prezenta, laboratoare, regulament etc.), asa ca s-a dat termen 20 mai. Nu e cam lung termenul? Facultatea raspunde in maxim 5 zile. Eu am cerut date joi, iar luni am primit raspunsul.
Buna ziua
Revin cu aceasta speta, care azi se pare ca se va incheia. Adica a fost amanata pronuntarea pentru astazi. Facultatea a raspuns instantei ca nu a participat la niciun examen in sesiunea de iarna. Apoi s-a amanat pronuntarea, ca sa fie repus pe rol in baza art 400. Fiind inceputa sesiunea de vara am cerut din nou date la facultate si raspunsul a fost clar: nu a participat la niciun curs, seminar, laborator in sem. II si la niciun examen sau colocviu ( 5 din 10) programat pana la data formularii raspunsului. Nu a acumulat niciun credit in acest an universitar. Am depus in instanta. Am invocat si decizia de indrumare nr 2/1971. „Pentru a beneficia de întreţinere, copilul trebuie să dovedească stăruinţă în continuarea studiilor si sa obtina rezultate corespunzatoare.” Trebuie precizat ca este inscris la cursuri de zi. Daca totusi se admite cererea, si i se va acorda pensie de intretinere, exista posibilitatea de obtinere a unei ordonante presedintiale de suspendare a titlului executoriu pana la solutionarea apelului? Dovezile administrate sunt clare. S-a inscris la facultate, dar nu a participat deloc la activitatile didactice.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara major antoniu.mihaela antoniu.mihaela buna ziua.fiul meu din prima casatorie caruia ii platesc pensie de intretinere s-a inscris anul trecut la o facultate id .pe baza adeverintei de inscriere a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru major herate herate am un baiat de 20 de ani inscris la o facultate cu invatamant la distanta caruia ii platesc pentie de intretinere.mentionez faptul ca el a platit numai taxa de ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie intretinere student care nu frecventeaza cursuri dar aduce adeverinta cosminbot cosminbot Cum pot sa procedez pentru a sista pensia de intretinere pentru un copil din afara casatoriei care are 23 ani, a facut trei ani de facultate la zi ,avand ... (vezi toată discuția)