avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu functionar public
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu functionar public

Buna ziua, am urmatoarea problema. am salatiu de baza minim, di un sp de 10 %, im momentul aceta. Ce as dori sa stiu eu la salariu minim nu se pune vechimea? am 14 ani vechime in munca. Va multumesc as dori eventual un ex cu calcului salariului.
Cel mai recent răspuns: popava , utilizator 15:49, 30 Martie 2015
La un salariu minim brut de 975 lei / lună, la care se adaugă un spor de 10% aveți (cu aproximație) contribuții salariale și salariul următor:
* salariu (net aprox) 793 lei, deducere personală 250 lei
* contribuții CAS 113 lei
* șomaj 5 lei
* sănătate 59 lei
* impozit salariu 103 lei

În sectorul bugetar situaţia este diferită datorită Legii nr. 284/2010, care a inclus clase de ierarhizare şi coeficienţi şi gradaţii pentru tranşe de vechime

Potrivit Codul Muncii:
Art. 160. Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
...
Art. 164. (1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
multumesc de raspuns, ce nu inteleg eu este ca, eu ca fp nu am dreptul la sporul vechime? deoarece eu nu il am , nici eu si nici colegii. am 975+10% . din cate stiu eu sporul vechime trebuie adaugat la salariu.
Ce reprezintă sporul de 10%? ( bonificații, stimulente salariale, fidelizare, sau chiar sporul de vechime?)

Mai nou, mulți angajatori spun că sporul de vechime este inclus în salariul de incadrare;
Un spor pentru vechime în muncă se poate acorda angajaţilor pe baza prevederilor din contractele individuale de muncă sau din cele colective. Acest spor la salariu constă în acordarea unei sume suplimentare, în funcţie de vechimea în muncă a salariatului.
Sporul de vechime, deşi nu este obligatoriu, poate fi un beneficiu oferit angajatului şi poate fi stipulat fie ca procent din salariul de bază, fie ca sumă fixă.

Trebuie să citiți în contractul de muncă să vedeți ce scrie acolo, timpul de lucru, de pauză, sporurile care se acordă salariatului. Dacă menționează că sporul este inclus în salariul de încadrare, atunci este clar- sporul face parte din salariu.

Chiar dacă s-ar adăuga la salariu, tot se calculează și se rețin contribuții salariale, care se vor vira la bugetul de stat.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
popava, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime ANDREI_oni ANDREI_oni Buna - ziua, Va rog frumos sa imi spuneti daca mai exista sporul de vechime, sau daca este inclus in salariul de baza brut, si in ce lege este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Salar minim pe economie brut garantat in plata Manuela Bernat Manuela Bernat Buna ziua va rog sa ma sfatuiti in legatura cu notiunea \\"salar de baza brut garantat in plata\\". HG 871/2013 prevede salariul de baza minim brut pe tara ... (vezi toată discuția)