avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela partaj

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: curatorul persoanei majore poate face acte de dispozitie intr-o procedura notariala de partaj a unui imobil? Conform hotararii prin care s-a instituit curatela, acesta presupune numai acte de administrare si ingrijire. Sau trebuie sa obtin o noua hotarare prin care curatorul sa fie imputernicit cu reprezentarea intereselor in cadrul procedurii de partaj? Cel pus sub curatela are discernamant, dar din cauza bolii si a personalitatii sale, notarii au impresia ca e nebun.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:36, 27 Aprilie 2015
Va trebuie o noua hotarare pt actele de dispozitie, insa daca notarul constata ca nu are discernamant va refuza intocmirea actului. De ce boala sufera?
Are discernamant, lucru constatat si de instanta. Boala de care sufera este schizofrenie paranoida, o are de peste 20 de ani si nu-i afecteaza capacitatea de a achizitiona un bun sau a achita facturi, de ex. Din pacate, cine nu-l cunoaste ezita, mai ales daca e vorba de acte notariale si va trebui sa trecem din nou prin instanta si pentru acest partaj si pentru o eventuala instrainare a imobilului. Asta-i viata, asta-i legea...
Actele de dispozitie nu sunt acte de administrare. Pentru fiecare act de dispozitie in parte va trebuie hotarare.
Faceti o expertiza psihiatrica daca vreti sa faceti actul la notar.
La schizofrenie paranoida notarul nu va face actul fara acceptul IML.

La instanta este mai usor ca durata in timp dar va costa mai mult la bani mai ales ca reclamantul va plati si avocatul respectivei persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj persoană pusă sub curatelă gabi1984 gabi1984 Buna ziua, As dori puțin ajutor pentru următoarea speță Doi frați, din care unul suferă de schizofrenie paranoidă (diagnosticat în urmă cu 30 de ... (vezi toată discuția)
Punere sub tutelă schizofrenic în vederea vinderii unui apartament vladstoica vladstoica Bună ziua, Dacă sufăr de schizofrenie cronică paranoidă, trebuie să fiu pus sub tutelă pentru a vinde o garsonieră pe care o dețin? Sau o pot vinde ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o bunica care s-a inbolnavit acum cateva luni si ... Shenna20 Shenna20 Buna ziua,am o bunica care s-a inbolnavit acum cateva luni si este la pat.Pe lângă acest lucru ea suferă de o boală psihică si are momente in care nu este ... (vezi toată discuția)