avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Soldatul gradat voluntar este considerat cadru militar?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Soldatul gradat voluntar este considerat cadru militar?

Buna seara.Vreau sa imi Deschid o firma pentru comercializarea unor haine si nu stiu ce gen si daca pot deschide daca sunt caporal in armata romana.Am citi in legea 80/1995 insa acolo scrie ca sunt catre militare cei ce sunt subofiteri si ofiteri si maestrii militari.De soldati nu scrie nimic.Pot sa imi deschid o firma?Multumesc Anticipat!
Cel mai recent răspuns: denis10 , utilizator 16:55, 28 Aprilie 2015
Legea nr.384/2006
Art. 25 - Soldatilor si gradatilor voluntari le este interzisa sau restransa exercitarea unor drepturi si libertati, in conditiile stabilite de lege pentru cadrele militare in activitate.

Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare:
Articolul 28
(1)Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a)sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b)sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c)sa declare sau sa participe la greva.

Articolul 29
(1)Cadrelor militare in activitate le este restransa exercitarea unor drepturi si libertati, astfel:
a)opiniile politice pot fi exprimate numai in afara serviciului;
b)exprimarea in public a unor opinii contrare intereselor Romaniei si fortelor armate nu este permisa;
c)conditiile in care cadrele militare in activitate vor putea sa prezinte public informatii militare se vor stabili prin ordin al ministrului apararii nationale;
d)aderarea la culte religioase este libera, mai putin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de pastrare a ordinii publice, precum si la cele care incalca bunele moravuri sau afecteaza exercitarea profesiei;
e)constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-stiintific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare.
g)participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune;
h)cadrele militare in activitate se pot deplasa in strainatate in conditiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului apararii nationale.

Articolul 30
(1)Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare.
(2)Cadrelor militare in activitate le este interzis:
a)sa indeplineasca alte functii decat cele in care sunt incadrate, cu exceptia cumulului prevazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale;
b)sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.

Articolul 31
(1)Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in rezerva, pe timpul cat sunt concentrati sau mobilizati in unitati militare, pot ramane membri ai partidelor, formatiunilor sau organizatiilor politice, precum si ai sindicatelor din care fac parte, dar le este interzisa desfasurarea oricaror activitati cu caracter politic sau sindical, in unitati militare.
Multumesc pentru raspuns.De legea din 2006 nu stiam eu care facea legatura.Deci daca nu pot fi asociat unic sau administrator.ce functie pot ocupa in firma?
Multumesc Anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare vlad adi vlad adi ca si militar, in cazul reducerii salariilor cu 25%, pot sa-mi infiintez un P.F.A. pentru a realiza un venit suplimentar? (vezi toată discuția)
Contract de munca timp partial pompier rdk67 rdk67 buna seara, va rog frumos sa-mi spuneti daca un pompier poate sa lucreze la o societate cu contract individual de munca, cu timp partial? multumesc. (vezi toată discuția)
Pot fi taximetrist daca sunt cadru militar? luky0821 luky0821 As dori sa stiu daca in calitate de cadru militar(M.Ap.N.) pot din punct de vedere legal sa practic activitatea de taximetrie in afara orelor de program. Va ... (vezi toată discuția)