avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacare donatie

Buna . am dat ca donatie fratelui meu teren arabil anul trecut ,( pe care el a vandut pe baza de Titlu de Proprietate ,dar ulterior intabularea s-a facut si pe numele meu).Eu am alt teren in schimb ,pe care nu pot sa vand fiindca nu se mai cumpara terenuri.....Pot sa atac donatie ?multumesc
Actul de donatie este irevocabil in principiu. Pentru a putea sa revocati actul de donatie, ar trebui sa existe una dintre acele situatii reglementate de lege si datorita carora puteti cere revocare, respectiv: sa vi se fi nascut un copil, donatarul( fratele) sa fi dat dovada de ingratitudine fata de dvs. sau pentru neandeplinirea conditiilor in care a fost incheiata. Daca niciuna dintre aceste lucruri nu s-au petrecut, nu aveti vreun temei pentru a cere revocarea .
daca fratele dvs a intreprins ceva acte care sa va puna viata in pericol, atunci puteti ataca cu succes donatia.
din ce relatati, nu aveti sanse.
In cazul dvs. frate - sora, in situatia in care donatia a fost facuta cu titlu gratuit, v-a fi greu de dovedit eroarea obstacol - viciu de consimtamant.
consultati un avocat
av. Iorga
Da, cam asa,
Notarul m-a intrebat daca am sot si copii ,am zis ca da si a trecut in actul de donatie,am intrebat de ce ? m-i s-a raspuns ca atat sotul cat copii mei pot sa atace contractul de donatie .
Nu asi face asa ceva dar suntem intr-o situatie......... adaca nu avem bani,iar fratele a uitat si se comporta ffff.urat,dar intro alta situatie ,care nu are nicio legatura cu aceasta donatie.
notarul ne-a explicat clar ca si in cazul in care El a vandut acest teren familia poate sa atace si in cazul in care terenul ce am primit eu in schimb nu valoreaza la fel cu terenul donat de mine .
multumesc
Actul de donatie poate fi atacat in masura in care se incalca o anume cota (cota mostenitorilor rezervatari: sotul supravietuitor si copiii). Pt aceasta ar trebui facuta o evaluarea a bunurilor imobile si ”impartirea” pe cote-parti pt a sti daca s-a incalcat cota rezervatarilor.
Va trebuie un avocat care sa aprecieze in concret actele si faptele.

Daca prin donatie dv intelegeti faptul ca ati renuntat la ce vi s-ar fi cuvenit ca mostenire - sau ati facut schimb de terenuri - datele problemei se schimba: nu prea mai sunt multe de facut.
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2009
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Atacare donatie teodorescu sorinela teodorescu sorinela Buna ziua. Daca decedatul a facut donatie unuia dintre fii, rezultat din a doua casatorie, ceilalti fii (care sunt utilizatorii imobilului) pot ataca ... (vezi toată discuția)
Donatie supermoni supermoni daca un act de donatie poate fi atacat in justitie si de catre cine (vezi toată discuția)
Donatie atacabila caligula69 caligula69 Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)