Buna . am dat ca donatie fratelui meu teren arabil anul trecut ,( pe care el a vandut pe baza de Titlu de Proprietate ,dar ulterior intabularea s-a facut si pe numele meu).Eu am alt teren in schimb ,pe care nu pot sa vand fiindca nu se mai cumpara terenuri.....Pot sa atac donatie ?multumesc
Io am serioase indoieli că userul, chiar reprezentat de avocat, sau soţia şi copiii săi, vor putea stabili vreodată cota rezervatarilor şi vor putea ataca actul de donaţie atîta vreme cît donatorul este în viaţă.
Aşa că nu prea au ce evaluare să facă, deocamdată, pentru a stabili cota rezervatarilor, cotă care poate fi stabilită abia prin evaluarea bunurilor lăsate la deces. Or, omul trăieşte bine-mersi.
In regula...
Dar nici ingratitudinea nu ofera o sansa?
Din interventiile lui ili47 se subintelege ceva de acest gen... Si, cum s-ar zice: donez-donez, dar daca esti ingrat (injurii grave, de exemplu)...
Citez:
Actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine este o pedeapsa civila, care se caracterizeaza prin urmatoarele:
-este o actiune strict personala, putand fi intentata numai de donator, acasta nu poate fi exercitata nici de catre creditorii donatorului, pe cale actiunii oblice conform art. 974 C.Civ. si nici de catre mostenitorii lui – desi actiunea are caracter patrimonial ...
-titularul actiunii il poate ierta pe donatar si iertarea se prezuma daca a trecut un an din ziua savarsirii sau aflarii faptului fara ca sa se fi cerut revocarea, termenul de un an nu este un termen de prescriptie, ci un termen de decadere bazat pe o prezumtie legala care nu este supus cauzelor de intrerupere si de suspendare stabilite in materie de prescriptie.
-actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine poate fi intentata doar in contra autorului faptului de ingratitudine.
Nu am putea discuta despre... donatie de... bunuri viitoare? Aceasta luand in considerare faptul ca titlul de propietate pt terenul respectiv a fost emis mai tarziu decat data la care s-a facut donatia – si donatorul apare ca titular... ili47 a facut actul de donatie inainte de a avea certitudinea ca si acel teren ii va fi atribuit... N-ar fi prima data cand in adeverinta scrie una si in titlul de proprietate...
Donatie atacabila
caligula69
Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)