avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... proces cu daune!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

proces cu daune!

Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in urma caruia a decedat .Din rezultatul expertizei criminalistice rezulta faptul ca e culpa comuna.Eu sunt singura fata a victimei si cer in instanta daune morale si materiale firmei de asigurari .In continuare care mai sunt pasii si cat mai dureaza pana la finalizarea procesului .Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
SavaAndra, utilizator
Depinde care este stadiul dosarului penal, in acest moment. Puteti sa va constituiti parte civila in dosarul penal, sau puteti sa va indreptati cu o actiune pe cale separata, impotriva asiguratorului de raspundere civila. Ca si durata, este delicat sa vi se dea un easpuns.

In plangerea penala putetati mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.


Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la citirea actului de sesizare.



Persoana vatamata se poate consitui parte civila impotriva inculpatului , respectiv persoanei responsabile civilmente.( societatea asiguratoare suporta daunele morale si materiale ).


Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite.


A fost introdusa societatea asiguratoare in cauza, in calitate de persoana responsabila civilmente ?



In caz afirmativ, aceasta este obligata, in limita plafonului legal , in solidar cu inculpatul,la plata daunelor materiale si morale, cat si a cheltuielilor judiciare .



In cazul in care societatea asiguratoare nu a participat la procesul penal dedus judecatii, in calitate de asigurator de raspundere civila delictuala, inculpatul este obligat sa acopere prejudiciul cauzat, actiunea civila alaturata celei penale fiind admisa, in tot sau in parte.

Inculpatul este tinut a recupera prejudiciul cauzat cu toate bunurile detinute , prezente si viitoare.

Executoarea silita va fi incuviintata in toate formele sale.

In fata instantei de control judiciar inculpatul poate solicita reducerea pretentiile de naturala pecuniara, reprezentand daune morale si materiale.




Succes.





.



Dosarul este in cercetare , s a terminat expertiza criminalistica si eu m am constituit parte civila in dosar.
Da, firma de asigurari a fost introdusa in dosar in calitate de persoana responsabila.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2015
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila -dosar ucidere din culpa coasa coasa Sunt la primul termen,chemat in instanta in calitate de parte civila in dosarul cu obiect ucidere din culpa. Va rog sa ma indrumati care sunt primii pasi ce ... (vezi toată discuția)
Vatamare - 35-40 de zile de ingrijire medicala, urgentare solutionare dosar melinaR melinaR buna seara daca stie cineva sa mi raspunda si sa ma ajute cu indrumarile necesare intrebarea mea este ; Baiatul prietenei mele in varsta de 31 de ani a avut un ... (vezi toată discuția)
Daune materiale accident rutier alehandraa alehandraa De la cine primeste victima accidentului rutier despagubirile materiale ,daca vinovatul a murit la 1 an de la accident,iar prima infatisare la proces trebuie ... (vezi toată discuția)