avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parte civila -dosar ucidere din culpa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Parte civila -dosar ucidere din culpa

Sunt la primul termen,chemat in instanta in calitate de parte civila in dosarul cu obiect ucidere din culpa.
Va rog sa ma indrumati care sunt primii pasi ce trebuiesc facuti.
Mentionez ca fetita mea a fost ranita grav in urma exploziei blocului din Fieni-octombrie 2013,explozie care ne-a lasat pe drumuri,cu mari sechele psihice si faliti material.
Va multumesc!
1.Cel mai indicat ar fi un avocat pe care il puteti "obtine" , daca nu va permiteti material, printr-o cerere de ajutor public judiciar pe care o formulati in scris si o depuneti la dosar.
2.Desi nu sunt la curent cu incidentul la care faceti referire si subinteleg ca a fost mediatizat, primul pas care trebuie facut este sa precizati suma cu care va constituiti parte civila in dosar, suma care trebuie precizata din ce se compune (cat din suma inseamna daune materiale care trebuie dovedite prin inscrisuri in general - ca de ex. cat facea casa, mobila, hainele, in fine, tot ce aveati in casa si a fost distrus - si cat daune morale reprezentand suferinta dvs psihica de a va vedea copilul ranit, etc )
3. Nu uitati sa depuneti in sustinerea acordarii daunelor toate actele medicale si toate bonurile, chitantele, sau orice alt inscris pe care il aveti.
4. Si fetita prin tutorele legal sau curator trebuie sa se constituie parte civila la fel ca dvs personal.
cu stima, cassy
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
cassy, utilizator
Pana inceperea cercetarii judecatoresti, persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, conform raspunderii civile delictuale, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.


Dupa acest moment procesual, manifestarea de vointa , in acest sens , poate avea loc numai cu acordul tuturor partilor litigante.


Inculpatul poate recunoaste pretentiile partii civile .


Daunele cerute si dovedite sunt suportate de catre societatea asiguratoare, in calitate de persoana responsabila civilmente.



Aceasta poate fi introdusa in cauza de partile interesate pana la citirea rechizitoriului .Poate interveni prin propria vointa, luand stadiul procesul ca atare, pana la finalizarea cercetarii judecatoresti.

Inculpatul va fi obligat in solidar cu asiguratorul( persoana responsabila civilmente ) la plata pretentiilor banesti, in limita plafonului legal.



In plangerea penala putetati mentiona daca va consituiti sau nu parte civila , in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.



Oricum , aceasta calitate o puteti dobandi oricand in cursul etapei urmaririi penale , iar in cursul judecatii , pana la inceperea cercetarii judecatoresti.



Persoana vatamata se poate consitui parte civila impotriva inculpatului , respectiv persoanei responsabile civilmente.




Prejudiciul efectiv cauzat poate va fi apreciat in etapa judecatii a procesului penal , in urma coroborarii mijloacelor de proba si avand in vedere urmarea imediata a infractiunii savarsite.



Succes.


Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)
Parte civila in proces penal ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)
Constituirea ca parte vatamata si ca parte civila in procesul penal alexandra.a1404 alexandra.a1404 Simpla depunere a unei plingeri penale inseamna constituirea ca parte vatamata sau trebuie facuta o cerere separata de constituire? Catre cine se face? ... (vezi toată discuția)