avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordin de restrictie sau interdictie impotriva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordin de restrictie sau interdictie impotriva partenerei tatalui

Buna ziua. Sunt divortata si am un copil minor de aproape 8 ani, a carui custodie o impart cu tatal lui biologic. Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile legale pentru a impiedica intalnirile dintre copilul minor si partenera parintelui cu care impart custodia comuna, in conditiile in care in nenumarate randuri partenera acestuia a intervenit, cu permisiunea tatalui -acesta pretinzand ca partenera lui face parte din familie si are tot dreptul sa isi spuna opinia si sa intervina in discutii despre minor, in decizii referitoare la minor. Aceasta persoana a avut in multe situatii comportamente nepotrivite fata de copil(ii jigneste mama, incearca sa ii influenteze deciziile, este o prezenta permanenta la intalnirile dintre el si tata, fara asentimentul minorul) care au determinat in timp si refuzul minorului de a mai merge in vizitele la domiciliul parintelui si au determinat degradarea relatiei bune pe care acesta o avea cu parinetele lui.
Va multumesc.
Nicio sansa doamna. Cum ar fi daca tatal "biologic" dupa cum vad ca il numiti ar obtine ordin de restrictie fata de actualul dvs sot sau partener de viata?
Ceea ce doriţi dvs. nu e posibil, mai mult, oriunde aţi reclama acest lucru, aţi fi privită ca o femeie geloasă, care nu s-a împăcat cu gândul că a fost părăsită. Orice referire, în orice situaţie, la actuala parteneră a tatălui copilului dvs. este o bilă neagră pt. dvs.
Am înţeles că minorul nu mai vrea să meargă în vizită la domiciliul tatălui, asta se poate rezolva prin monitorizarea programului de vizită de către DGASPC, dacă în continuare copilul nu vrea să plece, va explica inspectorului DGASPC de ce nu vrea să plece-copilul e suficient de mare ca să poată explica-poate el spune că nu-i place de tanti X, că vorbeşte urât despre mama, că l-a pedepsit, etc., altfel sună din guriţa lui decât din declaraţiile dvs.
Nu ezitaţi să cereţi ajutorul DGASPC, chiar dvs., nu aşteptaţi noi reclamaţii din partea lui, ca să vă apăraţi. Domnul are posibilitatea legală să execute silit programul de vizită.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua. Eu va pot oferi consultanta in ceea ce priveste prevenirea unui conflict care poate rezulta din aceasta situatie tensionata. Este nevoie sa discutati cu tatal referitor la ce inseamna custodie comuna, care trebuie sa fie relatiile copilului cu membrii familiei extinse de ambele parti, care sunt limitele pe care trebuie sa le respecte aceste membri cu privire la celalalt parinte, obligatia fiecarui parinte de a sustine relatia copilului cu celalalt parinte. Daca aceste aspecte nu sunt intelese si indeplinite de parintele respectiv, relatia acestuia cu copilul se deterioreaza si se intoarce tot impotriva lui. De aici reactia baietelului dvs. Dar daca tatal intelege situatia din perspectiva fiului lui sunt sanse sa indrepte situatia. Recomandarea mea este sa incercati intai pe cale amiabila.
Art. 3
(1) In sensul prezentei legi, violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.
Art 5
In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:
a) ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie, potrivit legii, astfel de rude;
b) sotul/sotia si/sau fostul sot/fosta sotie;
c) persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, in cazul in care convietuiesc;
d) tutorele sau alta persoana care exercita in fapt ori in drept drepturile fata de persoana copilului;
e) reprezentantul legal sau alta persoana care ingrijeste persoana cu boala psihica, dizabilitate intelectuala ori handicap fizic, cu exceptia celor care indeplinesc aceste atributii in exercitarea sarcinilor profesionale.
Sa zicem ca dvs formulati (in numele copilului) o astfel de cerere impotriva partenerei tatalui.
Partenera tatalui este membru de familie in sensul art 5 alin (c). Ea, partenera, este membru de familie cu fostul dvs sot (starea de concubinaj, "relatii asemanatoare acelora dintre soti"). Copilul este fireste membru de familie cu tatal lui, care e membru de familie cu concubina sa. Dar ca fiul dvs sa devina membru de familie cu concubina, legea adauga urmatoarea precizare: "in cazul in care convietuiesc", adica daca copilul ar avea domiciliul la tata. Inteleg insa ca aceasta conditie nu e indeplinita, copilul avand domiciliul la dvs. Prin urmare cererea va fi respinsa ca inadmisibila!, chiar formulata de dvs in numele copilului.
Inteleg ca minorul a inceput sa refuze vizitele la tata din cauza partenerei acestuia.
Scrieti tatalui o scrisoare, mail si atentionati-l asupra situatiei si potentialelor consecinte. Pana la urma este alegerea dansului, din pacate cu consecinte asupra copilului.
Si de ar fi admisibila cererea dvs incercati sa imaginati cum ar functiona: partenera tatalui trebuie sa se mute pe durata vizitei, sau minorul nu mai merge in vizita (adica nici la tata)? Nu merge. Daca situatia o apreciati ca grava, adunati probe si solicitati instantei modificarea programului de vizitare. De preferat este insa ca inaintea oricarei cereri de chemare in judecata sa aveti o corespondenta cu tatal pe aceasta tema. Partenera are probabil probleme persoanale: simte nevoia sa fie bagata in seama, sa se simta importanta, e geloasa pe dvs si vrea sa va "concureze", nu poate face copii si e frustrata, habar n-am. Dar cred in continuare ca vorba dulce mult aduce., mai ales cand e vorba despre un copil la o varsta la care pricepe deja multe.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
proastasatului, utilizator
Am citit candva o scrisoare interesanta, o reproduc aici, so pls don't shoot the messenger :stunned::

„Către mama vitregă a fiicei mele,

Nu te-am vrut niciodată aici. Pur și simplu nu ai fost niciodată parte din plan. Visele despre familia mea, pe care le aveam în adolescență, nu te-au inclus. Nu am vrut ajutor de la o altă femeie să îmi cresc copiii. Când îmi făceam planuri pentru o familie, mă gândeam la mine, soțul meu și copiii noștri, nu și la tine. Mă îndoiesc și că tu m-ai fi vrut vreodată în viața ta. Mă îndoiesc și că ți-ai plănuit să fii mamă pentru un copil pe care nu l-ai născut. Pot să pariez că și planul pentru familia te includea pe tine, un soț și copiii voștri, nu și pe mine sau pe fiica mea. Aș îndrăzni să pariez și pe faptul că ai visat să devii mamă în momentul în care nășteai, nu în ziua în care te-ai căsătorit cu soțul tău. Sunt aproape sigură că niciodată nu te-ai gândit că voi fi și eu.

Dar Dumnezeu are planuri care ne depășesc, iar când familiia mea s-a destrămat pentru a forma alte două familii, am știut că vei veni.

În mintea mea, mă gândeam că ești o bestie, iar fiica mea nu te-ar vrea ca mamă! Am sperat că nu ești atrăgătoare și m-am rugat ca fiica mea să nu se uite cu admirație la tine. Tatăl ei ar fi știut, astfel, că se mulțumea cu puțin. Răul s-a strecurat în mine, deoarece nu am vrut niciodată să recunosc că o altă femeie va fi mama copiilor mei, când eu voi lipsi. Apoi ai apărut tu.

Când te-am cunoscut, recunosc că nu erai ce aveam eu în minte, iar un strop de gelozie mi-a cutremurat corpul. Trebuia să fii hidoasă, mai știi? Dar nu erai, erai nespus de frumoasă! Trebuia să fii o femeie bătrână și arțăgoasă, mai știi? Dar erai o femeie tânără și drăguță!

Iar planurile mele au fost distruse.

Mi-am dat seama, după privirea ta, că ți-a fost la fel de greu ca și mie să mă cunoști. Iar în momentul acela, inima mea s-a îmblânzit. Ți-ai arătat zâmbetul cald! Plănuiam să te urăsc cu adevărat, de ce mi-ai stricat planul?

Am vrut să fiu supărată pe tine, dar mi-ai făcut această misiune imposibilă și am ajuns repede să îți fiu recunoscătoare.

Ai acceptat-o de la început pe fiica mea și i-ai iubit necondiționat pe ea și pe tatăl său, acesta fiind un adevărat cadou pentru noi. O incluzi pe fiica noastră în tot ce faci și, astfel, ea se simte iubită și acceptată. Pui relația soțului tău cu fiica lui mai presus de a ta și numai o femeie curajoasă știe cum să facă asta cu atâta grație.

Mi-ai respectat rolul de mamă de la început. Apreciez că mereu m-ai întrebat pe mine dacă ai luat decizia potrivită în ce o privește. Știu că situația noastră este rară. Nu se întâmplă des ca o mamă și o mamă vitregă să își trimită mesaje prin care să își reamintească cât de mult se iubesc și se respectă una pe alta. Ești un dar prețios!

Datorită ție și a curajului de a fi mamă pentru fiica noastră așa cum o faci tu, ea va fi o femeie mai bună. Va crește cu mai multă dragoste decât mi-am imaginat vreodată! Nu a ales niciodată ca părinții ei să divorțeze și chiar dacă nu i-aș dori niciunui copil să treacă prin această experiență, sunt recunoscătoare că acum are 4 părinți care se iubesc și se respectă unul pe altul.

Nu te văd ca pe o înlocuitoare a mea, când nu sunt disponibilă. Ești mama ei când e cu tine, iar eu îi sunt mamă când e cu mine.

Femeie prețioasă, ești rară și frumoasă! Dumnezeu să te binecuvânteze și te iubesc”, i-a scris Candice Curry, potrivit zmonline.com.

Alte discuții în legătură

Consiliere parinti la dgaspc irinavasiliu irinavasiliu Buna ziua, Care sunt atributiile legale si procedurile acestei institutii referitoare la implicarea in consilierea fostilor soti, spre beneficiul copiilor? ... (vezi toată discuția)
Custodie, limitare program vizitare Adina_Ghe Adina_Ghe 1. Am divortat in decembrie anul trecut, de comun acord, dar acum nu mai sunt de acord cu timpul petrecut de minor cu tatal, parandu-mi-se prea mult: adica imi ... (vezi toată discuția)
Atribuire drept de vizitare copil minor Aysha Aysha Subiectul pe care vreau sa-l abordez a mai fost discutat, dar cum fiecare subiect are particularitatile lui... nu am reusit sa ma regasesc in niciunul din ... (vezi toată discuția)