avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de Risc ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de Risc Maternal?

Buna ziua, sunt insarcinata in 3 luni. Starea mea de sanatate nu este tocmai una foarte buna. Mi-am propus la 4 luni de sarcina sa raman in Risc Maternal, pentru ca atunci voi avea cele 12 luni lucrate, ca sa pot beneficia pe viitor de Indemnizatia crestere copil.
Intrebarile mele sunt:
1.Care este procedura pentru a putea beneficia de Risc Maternal?
2.Cu cat timp inainte de luna a 4 a trebuie sa anunt angajatorul sau sa rezolv cu actele?
3.Cine o sa imi plateasca Riscul Maternal si cum?
4.Pot intra din Risc Maternal in Prenatal? ( Care este procedura?)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 25 Mai 2015
1. Potrivit OUG nr.96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.

Salariatele protejate (salariata gravida, salariata care a nascut recent si/sau salariata care alapteaza) pot beneficia de concediu de risc maternal daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa modifice conditiile, orarul si/sau locul lor de munca in conformitate cu recomandarile medicului de medicina muncii.

Se acorda in urmatoarele cazuri:
- Orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
- Angajatorul nu poate asigura conditii igienice de munca, in medii salubre, usor de suportat sau transferarea gravidei sau proaspetei mamici la un loc de munca de zi, in cazul in care aceasta efectueaza ore de munca de noapte.
- Orice salariată care alăptează copilul după efectuarea concediului de lăuzie şi informează angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfîrşitul prezumat al perioadei de alăptare.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care urmareste sarcina, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
[ link extern ] /

2. OUG 158/2005
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


3. Indemnizatia de concediu de risc maternal o achita angajatorul , care o va recupera apoi de la FNUASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - conditii vechime pentru indeminzatia de crestere a copilului ancutaczokos ancutaczokos Am o prietena si isi doreste copii de mult timp nu a reusit pana acum dar iata ca a venit momentul dar....... ea lucreaza doar de 5 luni si cu siguranta nu va ... (vezi toată discuția)
Drepturile gravidei Silvianiny Silvianiny Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu un aspect.. Sunt salariata de mai bine de 15 luni fara intrerupere doar ca la 2 angajatori acum sunt la cel ... (vezi toată discuția)