avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile gravidei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile gravidei

Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu un aspect.. Sunt salariata de mai bine de 15 luni fara intrerupere doar ca la 2 angajatori acum sunt la cel de-al treilea angajator de o luna cu contract pe perioada nedeterminata si sunt insarcinata , pot beneficia de concediul de risc, prenatal si indemnizaria de cresterea copilului??? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 25 Februarie 2013
1. concediu de maternitate
Concediul de maternitate se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcina/lauzie. Asta inseamna ca odata ce au devenit salariate, chiar si daca numai cu o luna in urma, gravidele vor beneficia de indemnizatia de concediu prenatal si/sau postnatal in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrata.

2. concediu si indemnizatia pentru CCC
Singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. concediu de risc maternal
Conform legii 96/ 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor. Salariatele protejate (salariata gravida, salariata care a nascut recent si/sau salariata care alapteaza) pot beneficia de concediu de risc maternal daca angajatorul, din motive justificate, nu poate sa modifice conditiile, orarul si/sau locul lor de munca in conformitate cu recomandarile medicului de medicina muncii.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care urmareste sarcina, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - conditii vechime pentru indeminzatia de crestere a copilului ancutaczokos ancutaczokos Am o prietena si isi doreste copii de mult timp nu a reusit pana acum dar iata ca a venit momentul dar....... ea lucreaza doar de 5 luni si cu siguranta nu va ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de risc maternal? DRoxana29 DRoxana29 Buna ziua, sunt insarcinata in 3 luni. Starea mea de sanatate nu este tocmai una foarte buna. Mi-am propus la 4 luni de sarcina sa raman in Risc Maternal, ... (vezi toată discuția)
Prenatal ambrus_marc9 ambrus_marc9 Buna ziua,as dori sa va intreb sunt angajata de 7 luni de zile cand am emrs sa mai interesez ce fel de contract am am aflat ca am contract pe 2 ani de zil am ... (vezi toată discuția)