avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract individual de munca in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract individual de munca in caz de pensionare

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema;am cerut de la serviciu o adeverinta pt pensionare pt limita de varsta,si acolo scrie ca mi-a desfacut contractul cu data de 8 06 2015.Este normal sa mi se desfaca contractul inainte de a primi decizia de pensionare?Mentionez ca aveam contract de munca pe durata nelimitata.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 14 Iunie 2015
Codul Muncii prevede:
art.56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare,contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a celor doua conditii si nu la data comunicarii deciziei de pensionare.
Daca este vorba de pensionare pentru limita de varsta, CIM inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor pentru pensionare. Daca lucrati in continuare, este nevoie de un nou CIM, indiferent de data la care veti primi decizia de pensionare.
Astazi am aflat raspunsul ,da aveam dreptate ,nu trebuia desfacut contractul de munca decat atunci cand ma pensiona de drept[60 si 8 luni] ,acum ma pensionez pt limita de varsta[am 58 si 2luni si completarea vine din grupa2ani si 6 luni]Chiar nu este in regula sa se desfaca contractul de munca inainte de a sti sigur ca ai dreptul de pensie si pe acest motiv am fost sfatuita sa-i dau in judecata.
Despre ce pensionare este vorba, intrucat sistemul public nu reglementeaza pensionarea de drept?
1. Este vorba de pensionare pentru limita de varata cu reducerea varstei standard de pensionare, fapt pentru care incetarea contractului individual de munca(CIM) trebuie sa se faca la data comunicarii deciziei de pensionare.

2. Puteti actiona in judecata pe angajator pentru incetarea ilegala a CIM.

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare solov solov O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie anette03 anette03 Buna seara, sunt asistenta medicala in cadrul DSP si imi desfasor activitatea intr-o unitate de invatamant prescolar de stat si va rog sa-mi spuneti daca de ... (vezi toată discuția)