avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna
februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a
prezentat-o la serviciu.Intrebarea cum poate acum sa i se desfaca contractu de
munca? Ea nu prezinta decizia pt.ca sustine ca nu este obligatoriu desfacerea contractului de munca si incheiat un alt contract.
VA multumesc!
Cel mai recent răspuns: solov , utilizator 21:06, 9 August 2015
1. - Daca este vorba de pensie pentru limita de varsta nu este nevoie de decizia de pensionare pentru a i se inceta contractul individual de munca (CIM).
- Incetarea CIM de catre angajator este obligatorie la data cand salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
iar in aceasta situatie ,cum se va proceda la incheierea contractului de munca dupa atita timp?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - Solicitati la Casa de Pensii o copie dupa decizia de pensionare sau o adeverinta cu data pensionarii si cele fel de pensie i s-a aprobat.
- Daca are pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare atunci incetarea CIM se face cu data comunicarii deciziei respective (sau a adeverintei de la Casa de Pensii).

2. - Daca este vorba totusi de o pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei standard de pensionare atunci eu as inceta CIM toto cu art.56(1), lit.c) din Codul muncii.
- Se poate proceda si la concedierea cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract individual de munca in caz de pensionare VERONICA56 VERONICA56 Va rog sa ma lamuriti intr-o problema;am cerut de la serviciu o adeverinta pt pensionare pt limita de varsta,si acolo scrie ca mi-a desfacut contractul cu data ... (vezi toată discuția)
Pensie sexu sexu am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)