avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

O colea a solicitat adeverinta pentru pensionare pentru limita de virsta in luna
februarie.Decizia a primit-o aprox. dupa 45-60 zile,insa nici acum nu a
prezentat-o la serviciu.Intrebarea cum poate acum sa i se desfaca contractu de
munca? Ea nu prezinta decizia pt.ca sustine ca nu este obligatoriu desfacerea contractului de munca si incheiat un alt contract.
VA multumesc!
Cel mai recent răspuns: solov , utilizator 21:06, 9 August 2015
1. - Daca este vorba de pensie pentru limita de varsta nu este nevoie de decizia de pensionare pentru a i se inceta contractul individual de munca (CIM).
- Incetarea CIM de catre angajator este obligatorie la data cand salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare.

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
iar in aceasta situatie ,cum se va proceda la incheierea contractului de munca dupa atita timp?
1. - Solicitati la Casa de Pensii o copie dupa decizia de pensionare sau o adeverinta cu data pensionarii si cele fel de pensie i s-a aprobat.
- Daca are pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare atunci incetarea CIM se face cu data comunicarii deciziei respective (sau a adeverintei de la Casa de Pensii).

2. - Daca este vorba totusi de o pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei standard de pensionare atunci eu as inceta CIM toto cu art.56(1), lit.c) din Codul muncii.
- Se poate proceda si la concedierea cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract individual de munca in caz de pensionare VERONICA56 VERONICA56 Va rog sa ma lamuriti intr-o problema;am cerut de la serviciu o adeverinta pt pensionare pt limita de varsta,si acolo scrie ca mi-a desfacut contractul cu data ... (vezi toată discuția)
Perioada pina la venirea deciziei de pensionare Doina Halmen Doina Halmen angajat care intruneste conditiile de pensionare pentru limita de virsta ce calitate are pina la primirea deciziei de pensionare9poate dura si 3 luni ) ? (vezi toată discuția)
Pensia de drept ContSters228970 ContSters228970 daca am implinit varsta pentru pensia de drept, conform art.56 si 57 din codul muncii,sunt obligat sa ma pensionez? c.m. este nul dupa implinirea varstei? (vezi toată discuția)