avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua,
Am un angajat care doreste sa intre in concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani , intrucat sotia nu a lucrat; dupa care vrea sa vina la munca si sa primeasca stimulentul de insertie. Eu ca si responsabil personal nu inteleg ce am de facut: - CIM se suspenda pentru a intra in concediu crestere copil? Apoi cum se acorda stimulentul de insertie? El va inceta suspendarea si va veni la munca? Iar stimulentul de insertie se da de la primarie?
Va rog mult de tot sa ma ajutati, si lege si concret ce am de facut si cum se opereaza in REVISAL.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 1 Iulie 2015
1. - Tatal poate solicita direct stimulentul de insertie fara a mai intra in concediu crestere copil (CCC).
- Adica va lucra in continuare si va primi salariu iar statul ii mai da 500 lei pe luna de la data nasterii copilului si pana acesta pana va implini 2 ani.

2. Stimulentul de insertie este platit de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

3. - Salariatul va depune actele la Primarie de unde va lua si lista cu actele necesare.
- In aceasta situatie dvs., ca angajator, nu veti face nimic, nici o modificare in actele salariatului.
- Pe perioada cat beneficiaza de stimulentul de insertie nu il veti putea concedia.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc frumos. Mai am o neclaritate, daca mama nu a lucrat, cum beneficiaza de concediu de maternitate?
Tatal nu poate depune actele pentru stimulentul de insertie dupa ce are certificatul de nastere al copilului?
Nu inteleg legatura cu concediu de maternitate, care in viziunea mea beneficiaza doar mama (ea este insarcinata) si daca lucreaza, altfel nu-i vad rostul....
Multumesc.
1. - De concediul de maternitate poate beneficia numai mama copilului pentru ca numai ea poate sa nasca.
- In cazul prezentat de dvs. mama nu poate beneficia de concediul de maternitate.

2. Daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci tatal va beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului si pana inclusiv in ziua in care acesta implineste 2 ani.

3. In raspunsul meu anterior asa v-am si spus:
... - Adica va lucra in continuare si va primi salariu iar statul ii mai da 500 lei pe luna de la data nasterii copilului si pana acesta pana va implini 2 ani.


4. Dvs. v-ati derutat citind din Ordinul MMFPS 1474/2011, acolo este prezentat cadrul general.

5. - Tatal poate depune actele in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului.
- Daca va depune actele mai tarziu va primi stimulentul de insertie de la data depunerii actelor.
Multumesc. Am inteles.
Buna ziua,
Am urmatoarea neclaritate de care vreau sa scap cu ajutorul dvs. : marirea salariului minim pe economie este gresit daca o fac cu act aditional ? Nu stiu cum se procedeaza cu decizie colectiva si de aceea prefer actul aditional. Spuneti-mi va rog si pasii pentru decizia colectiva, termen de operare in revisal. Actul aditional intra in categoria modificarilor in cele 19 zile lucratoarea inaintea celei de a 20 zi. Zic bine? (eu oricum le inreg in revisal in data de 01). Cand si cum ar trebui inregistrat in revisal decizia colectiva? Apoi fac copie de pe ea pentru fiecare angajat care a beneficiat de majorare?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil VitOtilia VitOtilia Buna ziua! Am urmatoarea situatie: un angajat (a carei sotie este casnica) doreste sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil pentru acesta din urma in ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nenesa nenesa Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia mea: -un angajat (tata) are de la 01.07.2012 o fetita.Sotia lui nu a lucrat niciodata si nici nu ... (vezi toată discuția)