avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am urmatoarea situatie: un angajat (a carei sotie este casnica) doreste sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil pentru acesta din urma in locul sotiei. Pentru aceasta trebuie facut Revisal de suspendare contract de munca pentru respectivul angajat?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: VitOtilia , utilizator 20:00, 27 Martie 2013
1. Salariatul va depune o cerere catre angajator in vedere acordarii CCC ...
Art. 25 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1)Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1) şi art. 10 alin. (1) şi (2). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.

2. In baza cereriii la care atseaza copie de pe certificatul de nastere al copilului, angajatorul va emite decizia de suspendare a c.i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.

3. Suspendarea c.i.m. se completeaza si se transmite in REVISAL in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii , adica de la data intrarii in CCC.
Si daca tatal doreste sa beneficieze direct de stimulentul de insertie?Fara sa se suspende contractul acestuia de munca.
Atunci va depune actele direct pentru obtinerea stimulentului de insertie ... in acest caz, nu se suspenda raportul de munca ...

Ordinul nr.1474 din 06.05.2011
1. Situatie
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

2. Solutie
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lucra si sa obtin indemnizatia pt ccc in acelasi timp? bdk bdk Sotia mea nu a lucrat suficient pentru a cumula cele 12 luni necesare intrarii in concediul pt cresterea copilului. Intrebarea mea este daca eu as putea in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizaelena elizaelena buna seara! As dori sa aflu cat ar trebui,minim,sa stau acasa si sa beneficiez de acest stimulent? mentionez ca sotia mea nu lucreaza, doar eu,de26 luni. si ce ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie Cineva anonim Cineva anonim Buna ziua. Lucrez la salarizare, intr-o institutie publica. Pana in prezent, in cadrul unitatii noastre nu s-a acordat stimulent de insertie pentru nimeni. ... (vezi toată discuția)