avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lege privind modificari renovare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lege privind modificari renovare apartament

Buna ziua,

Stie careva unde pot studia exact ce modificari ai voie sau nu ai voie sa faci in apartament, la o renovare, ce autorizatii ai nevoie sau nu ai nevoie, in asa fel incat daca primesc reclamatii sa stiu exact ce si cum pot sa raspund si pe ce temei?
Si inca o intrebare, are dreptul administratorul de bloc sau chiar si presedintele asociatiei sa intre la mine in casa in timp ce se fac lucrari de renovare, sub orice pretext, fara sa ma informeze? ( a se citi a dat buzna peste muncitori sa vada ce fac si vreau sa stiu daca are temei legal)
Multumesc mult!
Ioana
Pentru orice modificare asupra structurii de rezistenta a imobilului,este necesar sa detineti proiect,autorizatie demolare,autorizatie de constructie,certificat de urbanism
Intotdeauna cand proprietarul intelege sa execute imbunatatiri,interventii asupra peretilor,
structurii de rezistenta,este necesar sa se comunice la asociatia de proprietari
Atat presedintele cat si administratorul de imobil detin competenta sa solicite relatii la proprietarii care inteleg sa execute modificari in apartament
Acum,cum inteleg reprezentantii asociatiei sa se informeze difera de la asociatie la asociatie,
functie de profesionalismul reprezentantilor asociatiei,de interesul proprietarului de a furniza informatii,de relatii le existente proprietar/presedinte/administrator de imobil
Este interesul proprietarului sa anunte executarea de imbunatatiri in proprietate,astfel incat sa indeparteze suspiciuni sau interpretari
In conditiile in care proprietarul prezinta si o pozitie reticenta este de inteles si staruinta si eventual exccesele reprezentantilor asociatiei de proprietari pentru a se informa la fata locului despre interventiile care se executa in apartament
La mine a fost destul de clar, adica le-am explicat oamenilor si asociatiei si ce urmeaza sa fac si tot, insa am o vecina "recalcitranta" care a chemat politia in timpul lucrarilor, si chiar daca politistul i-a explicat doamnei cand a ajuns ca totul este in regula si muncitorii nu fac nimic nelegal si nu sunt in neregula, dansa tot urla si facea "urat", si a intrat peste ei in apartament - evident fara consimtamantul meu, a deschis usa si a "navalit". Intrebarea era, daca se hotaraste sa faca o reclamatie, eu n-o pot reclama la randul meu pe dansa pt ca si ea si-a pus termopane si mai ales pt ca a incalcat proprietatea mea? Evident sper sa nu se ajunga la asa ceva pt ca nu imi doresc astfel de relatii cu vecinii insa daca doamne fereste sunt pusa in situatia asta as vrea sa stiu cum ma pot apara / riposta cat sa dezamorsez sau sa descurajez viitoare actiuni "belicoase".

Si mai mentionez ca administratorul de imobil a zis la un moment dat ca are dreptul sa intre in casa sa vada ce modificari s-au facut pt a se asigura ca se respecta integritatea rezistentei blocului - inteleg asta si mi se pare corect, ca trebuie sa stie, dar are dreptul legal sa INTRE in apartament la mine pentru asta, sau pot sa ii spun verbal / dau declaratie pe proprie raspundere si asa mai departe?
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
Adriantot, moderator
Un administrator profesionist are ceva cunostinte de siguranta in constructii si isi poate da seama daca acolo sunt sau nu sunt incalcari. Daca tineti mortis sa nu intre in casa dumneavostra este firesc ca omul sa anunte inspectia de stat in constructii.
Asa ca dumneavostra decideti!
@ioana_TN,
In apartament nu aveti voie sa faceti modificari constructive de genul desfiintarii unor pereti, reamplasarea lor indiferent ca sunt sau nu de rezistenta decat pe baza de proiect intocmit de specialisti, cu avizele si aprobarile de rigoare, inclusiv cu aprobarea asociatiei de proprietari.
Nici instalatiile comune nu le puteti modifica fara aprobari.
Administratorul sau preserdintele asociatiei sunt obligati sa verifice daca respectati proiectul, programul de liniste, preluarea deseurilor conform legislatiei s.a.m.d. Iar acei proprietari care fac modificari, renovari in mod legal, au sau ar trebui sa aiba usa deschisa pentru cei din conducerea asociatiei mai ales ca acestia trebuie sa verifice si sesizarile formulate de vecini asa cum se intampla in cazul dumneavoastra.
Daca nu permiteti administratorului, vecinului... acestia vor sesiza "serviciul de urbanism" care va verifica.
Acum depinde de dumneavoastra daca vreti sa aveti o buna deschidere si colaborare cu vecinii, cu administratorul ori preferati sa aveti o mai buna deschidere si colaborare fata de autoritatile ce vin sa verifice sesizarile.
Cunosc cazuri in care, in timpul renovarii, muncitorii nesupravegheati au spart coloana de apa si-au inundat vecinii. La cine credeti ca se apeleaza urgent, la administrator sa opreasca apa de la subsol ori la vreun text de lege!?
Unul in timpul renovarii a taiat din greseala conducta de gaz, altul a umplut liftul cu gresie si s-a blocat de a trebuit apoi sa se lucreze doua zile la remedierea lui.
Invitati-l pe administartor, pe vecin sa vada ce faceti, cereti-le sfatul cum sa rezolvati cate o problema chiar daca stiti cum... si asa o sa beneficiati de intelegere chiar daca se intampla ca un muncitor sa faca vreo trasnaie, chiar daca mai fac zgomot ce-i deranjeaza pe vecini, mai ales daca treceti pe la ei si-i rugati sa va scuze pentru cateva zile sau saptamani cat va renovati apartamentul.
Cand nu sunteti la apartament, lasati numarul de telefon vecinilor si rugati-i sa va sune daca se intampla ceva anormal cat lucreaza echipa acolo. Asa este normal intre vecini si asa sunteti impreuna in siguranta.
Noi avem unii proprieatri care-si lasa cheile apartamentului la administrator cand sunt plecati o perioada in concediu, in strainatate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovare/amenajare garsoniera in regim propriu Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, 1) Se poate renova un apartament in regim propriu? daca dacare este baza legala? Exista vreo limitare vis a vis de persoana care executa fizic ... (vezi toată discuția)
Renovare apartament-reglementari Michaela2014 Michaela2014 Buna ziua, Doresc sa stiu obligatiile care se cuvin in relatia cu asociatia de bloc sau proprietarii sau terti, proprietarului care doreste sa isi aduca ... (vezi toată discuția)
Modificari apartament fara aprobarea administratorului - ce pot face? cristinacarstoiu cristinacarstoiu Buna ziua Recent am cumpara un apartament. As dori sa fac modificari legate spargerea unor pereti,nu de rezistenta, cum ar fi desfintarea camarii din ... (vezi toată discuția)