avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical initial neplatit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical initial neplatit

in data de 25/06/2015 am avut un concediu initial de la reumatologie cod boala 651 parca valabil pana in 30/06/2015 apoi in urma investigatiilor am aflat ca am pneumonie si medicul de familie mi-a eliberat un alt concediu din 1/07/2015 pana 8/08/2015 cu un alt cod de boala tot concediu initial eu oricum nu mai aveam celalalt concediu deoarece il predasem la firma .......Iar acuma firma m-a atentionat ca amandoua fiind initiale ar obliga angajatorul la plata amandurora si deci un posibil refuz din partea lui in a achita valoarea concediilor respective !

Intrebarea mea este ! Cine este defapt de vina pentru aceasta complicatie si ce ma sfatuiti sa fac ?
Cel mai recent răspuns: Andreea Dara , utilizator 11:17, 14 Decembrie 2018
1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

1. - Angajatorul este obligat sa plateasca cetificatele medicale dupa care recupereaza de la CJAS sumele platite.
- Nu este el in masura sa aprecieze cum elibereaza un medic certificatul medical.

2. - In cazul certificatelor medicale initiale angajatorul suporta la plata numai zilele lucratoare din primele 5 zile din certificatul medical.
- Restul este suportat de CJAS.

3. Faceti o sesizare la CJAS.
Trebuie avute in vedere prevederile Normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.

OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Cu alte cuvinte, un certificat medical poate fi considerat "in continuare" daca este acordat pentru aceeasi afectiune (acelasi cod de diagnostic) si nu exista intrerupere intre acesta si certificatul medical anterior.

In cazul dvs., desi exista continuitate in timp, nu este aceeasi afectiune, deci certificatele medicale sunt corect acordate. Este adevarat insa, ca astfel angajatorul este obligat sa suporte indemnizatia pentru:
- 4 zile lucratoare din primele 5 zile calendaristice pentru primul certificat (25-30.06.2015)
- 3 zile lucratoare din primele 5 zile calendaristice pentru al doilea certificat (01-08.07.2015)

Ca nu-i convine, asta este, dar nu poate refuza plata indemnizatiei.
Buna ziua Cam aceeasi problema o am si eu 2 concedii medicale o saptamana pe luna noiembrie din 26.11.2018-30.21.2018 3 zile fiind de spitalizare si continuarea din 1.12.2018-19.12.2018. Am avut nevoie de o interventie chirurgicala Angajatoru in data de 28 cand am iesit din spital mi-a zis ca nu imi mai ia prima foaie de boala din noiembrie deoarece el a facut deja pontaju si nu se mai poate face nimic. Am realizat ca nu e normal ce zice el si am trimis concediile medicale ambele. La telefon a zis bine si abea ieri am aflat ca nu mi-a fost platita foaia de boala din noiembrie. Acum cand ma duc la prelungit in 20 imi mai poate prelungi concediul medical daca angajatorul va lua in considerare doar foaia de boala din luna decembrie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical felisana felisana Buna ziua! Un anagajt are 8 zile concediu medical in luna ianuarie 2015 si un alt concediu medical de 6 zile care este tot initial in februarie 2015. Cele 5 ... (vezi toată discuția)
Calcul cm dragos irina22 dragos irina22 Buna seara! As dori sa ma lamureasca cineva ,am un concediu medical initial pe data de 31 octombrie si in continuare pana in data de 21 noirmbrie. Cate zile ... (vezi toată discuția)
Baza legala calcul concediu medical succesiv nyflorin nyflorin Buna ziua Vreau sa stiu baza legala calcul CM, pentru a demonstra angajatorului faptul ca baza de calcul a concediului medical succesiv se pastreaza de la ... (vezi toată discuția)