avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe notariale

vreau sa cumpar apartament prin programul prima casa. Cine suporta cheltuielile la notar pentru contractul final de vanzare-cumparare?Ce suma platesc eu ca si cumparator si ce suma plateste el ca si vanzator? In baza carei legi se face plata?

ps.: am aceste intrebari pentru ca am descoperit ca notarul este "prieten" cu vanzatorul. Daca am semnat antecontract la un notar pentru contractul final pot schimba notarul?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:25, 15 Iulie 2015
Cumparatorul suporta onorariul si taxa de intabulare, conform prevederile C Civil, daca părtile nu convin altfel, iar vanzatorul impozitul datorat pe tranzactia imobiliara, conform Codului Fiscal art 77 indice 1.
Puteti sa mergeti la alt notar pentru perfectarea actelor.
Taxele care se achita la notarul public pentru autentificare contract de vanzare-cumparare sunt impozitul pe tansferul dreptului de proprietate, taxa de publicitate imobiliara si onorariul notarului la care se adauga TVA-ul.
Vanzatorului ii revine obligatia de plata a impozitului, care se achita la notar si se vireaza de catre acesta catre stat
Modul de calcul al impozitului este prevazut in Codul Fiscal, art.77, si variaza in functie de anul dobandirii.
Cumparatorului ii revine obligatia achitarii costurilor aferente actului notarial, respectiv onorariul, TVA-ul si taxa de publicitate imobilara,care se stabilesc functie de pretul vanzarii si se calculeaza conform normelor legale in vigoare.
Taxele, care se vor achita de catre cumparator, pentru autentificarea unui contract de vanzare-cumparare a unui apartament ,pot fi calculate cu o reducere de 30% la onorariului notarului public, intrucat exista o prevedere legala care permite notarului public o astfel de reducere.
Puteti incheia contractul de achizitie bun imobil si cu alt notar,dar asta va obliga sa achitati acestuia alt onorariu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima casa - ce costuri suporta cumparatorul la incheierea contractului de vanzare-cumparare? serbanramona82 serbanramona82 Buna, as vrea sa imi cumpar un apartament, valoarea lui fiind de 34.000 euro. Aceast apartament il cumpar prin intermediul unei agentii imobiliare. Ma poate ... (vezi toată discuția)
Legalizare act vanzare cumparare gabi_br.ro gabi_br.ro cat costa si cum se calculeaza valoarea ce trebuie platita pt un act de vanzare cumparare a unui apartament cu valoare de 70000 ron?exista un procent fix ... (vezi toată discuția)
Impozita la vanzare apartament Rhamnusia Rhamnusia buna seara! am si eu o intrebare si anume: care este impoztul pe care il voi avea de platit la vanzarea unui apartament [peste 3 ani de cand l am cumparat] ... (vezi toată discuția)