avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Buna ziua.
Tatal meu implineste 58 de ani in septembrie anul acesta, are aproximativ 35 de ani de munca, nu a avut grupa I sau II (unde a lucrat in anii 90 si trebuia sa i se dea grupa nu i s-a dat). Cand poate iesi la pensie? Poate iesi acum la pensie anticipata/ la cerere? Daca da cat i se opreste din pensie pana la implinirea varstei normale de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:55, 15 Iulie 2015
1. Poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani daca are un stagiu de cotizare de cel putin 35 de ani.

2. Diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

3. - In cazul prezentat de dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani deci daca solicita pensie anticipata la varsta de 60 de ani diminuarea pensie va fi de 60 luni x 0,75% = 45%.
- Cand implineste varsta de 65 de ani pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata rl_lucian rl_lucian Buna ziua, Tatal meu, in varsta de 60 de ani, are deja peste 35 de ani munciti legal. As dori sa stiu, tinand cont de cele de mai sus, care ar fi ... (vezi toată discuția)
Pensie ioji1955 ioji1955 cand pot sa ies in pensie? sunt nascut in dec 1955si am 40de ani lucrati! ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)