Am fost contactat de prietenul X, sofer de salvare, care ma roaga sa il reprezint intr-un proces penal, unde acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. Din pacate nu l-am reprezentat si in faza de urmarire penala, deci nu cunosc exact declaratiile in aceasta faza.
Situatie de fapt: Soferul X se deplasa cu autospeciala de Salvare (fiind fara pacient, neprioritar, deci fara semnale luminoase sau acustice in functiune) pe drum cu prioritate, DN1. De pe o strada laterala, unde se afla indicatorul 'cedeaza trecerea', un autovehicul a iesit in intersectie fara sa se asigure. Soferul de ambulanta X a incercat sa evite coliziunea virand sprea stanga, dar nu a reusit. Intersectia se afla intr-o curba la dreapta(nu stiu exact cata vizibilitate exista) unde limita de viteza era de 50km/h. Acest indicator cu limitarea de viteza se afla la 125 de metri de locul producerii accidentului. Victima din autovehiculul care nu a acordat prioritate decedeaza. Soferul X nu isi aminteste cu precizie cu ce viteza rula, dar banuieste ca nu mai mult de 60-65 de km la ora. In autospeciala de salvare se afla si o asistenta care nici ea nu stie exact viteza de deplasare(aici nu sunt sigur de declaratia acesteia).
Organul de cercetare penala a politie cere expertiza auto, de unde reiese ca viteza de deplasare a acestuia era de 74-80 de km/h. Trebuie sa recunosc ca este primul astfel de caz la care lucrez. Care este concludenta raportului de expertiza? Cat de precis poate sa fie totusi? Se poate rasturna o asemenea proba? evident in instanta o sa solicitam efectuarea unei noi expertize impreuna cu un expert consilier.
1. In rechizitoriu se retine ca:"desi cauza producerii accidentului este nerespectarea normelor rutiere de catre victima, respectiv "cedeaza trecerea", totusi accidentul putea fi evitat de catre inculpatul X daca circula cu o viteza egala sau mai mica de 50km/h.
Se retine culpa profesionala a soferului X. Acesta are calitatea de inculpat.
Nu se vorbeste despre o culpa comuna in rechizitoriu si nu imi pot da seama daca procurorul a retinut o culpa comuna sau nu. Pareri?
2. Eu doresc sa obtin, pe procedura recunoasterii, sau cu circumstante atenuante, sa se aplice o pedeapsa de sub 2 ani si amanarea aplicarii pedepsei? Am gasit ceva jurisprudenta, chiar ucidere din culpa + influenta bauturilor alcoolice. Este foarte important ca Soferului X sa nu ii fie anulat permisul de conducere!
Uzati de procedura simplificata a recunoasterii invinuirii.
Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.
Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei
(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;
d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.
(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.
(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .
Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................
"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."
Va multumesc pentru raspuns. Aceasta este si strategia mea, respectiv folosirea procedurii simplificate. Stiu ca am temei legal sa solicit amanarea aplicarii pedepsei si ca ma pot incadra, dar problema este daca Instanta o sa imi admita, fiind totusi vorba despre ucidere din culpa.
Iar a doua problema era aceea ca in Rechizitoriu nu se specifica nimic de culpa persoanei vatamate, si ma intreb daca cumva procurorul a retinut culpa exclusiva a clientului meu si in ce masura poate instanta sa stabileasca o culpa comuna? In niciun caz nu o va face in procedura simplificata.
Sunt putin nelamurit cu privire la interpretarea textului de lege. Atat amanarea aplicarii pedepsei cat si renuntarea la aplicarea pedepsei impun o conditie negativa:
NU se poate dispune renuntarea/amanarea daca:
"pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea mai mare de 5 ani/este de 7 ani sau mai mare."
Eu interpretez ca fiind vorba despre limita minima a pedepsei. Adica daca pedeapsa pentru infractiunea savarsita este de 2 pana la 7 ani, ma pot incadra.
Daca infractiunea ar avea limite de pedeapsa intre 5-15 ani nu m-as putea incadra la renuntarea aplicarii pedepsei, iar daca limitele ar fi 7-20 nu m-as putea incadra la amanare.
Eu interpretez ca fiind vorba despre limita minima a pedepsei. Adica daca pedeapsa pentru infractiunea savarsita este de 2 pana la 7 ani, ma pot incadra.
Va multumesc
Se are în vedere limita superioară a pedesei și nu minimul prevăzut în lege.
Multumesc legally_aid, asa priveam si eu initial dar am gasit o speta in care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de ucidere din culpa, Art. 192, alin.2, deci varianta calificata, care are limite de pedeapsa 2-7 ani. De aici confuzia.
Eu o sa cer totusi amanarea aplicarii pedepsei si o sa depun aceasta speta. Este foarte ciudata formularea legiuitorului "de 7 ani sau mai mare" care semnatic inseamna ca include si pedeapsa de 7 ani. Spre deosebire, la renuntare vorbeste despre "mai mare de 5 ani"
In ceea ce priveste daunele morale cerute de partile civile(in speta 25000 euro) Asigurarea le va suporta pe toate? Legea 136/1995 actualizata nu prea imi ofera raspunsuri. Poate fi si incukpatul obligat la plate daunelor?