avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto, ucidere din culpa, culpa comuna si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto, ucidere din culpa, culpa comuna si posibilitatea amanarii pedepsei

Buna ziua,

Am fost contactat de prietenul X, sofer de salvare, care ma roaga sa il reprezint intr-un proces penal, unde acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. Din pacate nu l-am reprezentat si in faza de urmarire penala, deci nu cunosc exact declaratiile in aceasta faza.

Situatie de fapt: Soferul X se deplasa cu autospeciala de Salvare (fiind fara pacient, neprioritar, deci fara semnale luminoase sau acustice in functiune) pe drum cu prioritate, DN1. De pe o strada laterala, unde se afla indicatorul 'cedeaza trecerea', un autovehicul a iesit in intersectie fara sa se asigure. Soferul de ambulanta X a incercat sa evite coliziunea virand sprea stanga, dar nu a reusit. Intersectia se afla intr-o curba la dreapta(nu stiu exact cata vizibilitate exista) unde limita de viteza era de 50km/h. Acest indicator cu limitarea de viteza se afla la 125 de metri de locul producerii accidentului. Victima din autovehiculul care nu a acordat prioritate decedeaza. Soferul X nu isi aminteste cu precizie cu ce viteza rula, dar banuieste ca nu mai mult de 60-65 de km la ora. In autospeciala de salvare se afla si o asistenta care nici ea nu stie exact viteza de deplasare(aici nu sunt sigur de declaratia acesteia).

Organul de cercetare penala a politie cere expertiza auto, de unde reiese ca viteza de deplasare a acestuia era de 74-80 de km/h. Trebuie sa recunosc ca este primul astfel de caz la care lucrez. Care este concludenta raportului de expertiza? Cat de precis poate sa fie totusi? Se poate rasturna o asemenea proba? evident in instanta o sa solicitam efectuarea unei noi expertize impreuna cu un expert consilier.

1. In rechizitoriu se retine ca:"desi cauza producerii accidentului este nerespectarea normelor rutiere de catre victima, respectiv "cedeaza trecerea", totusi accidentul putea fi evitat de catre inculpatul X daca circula cu o viteza egala sau mai mica de 50km/h.
Se retine culpa profesionala a soferului X. Acesta are calitatea de inculpat.
Nu se vorbeste despre o culpa comuna in rechizitoriu si nu imi pot da seama daca procurorul a retinut o culpa comuna sau nu. Pareri?

2. Eu doresc sa obtin, pe procedura recunoasterii, sau cu circumstante atenuante, sa se aplice o pedeapsa de sub 2 ani si amanarea aplicarii pedepsei? Am gasit ceva jurisprudenta, chiar ucidere din culpa + influenta bauturilor alcoolice. Este foarte important ca Soferului X sa nu ii fie anulat permisul de conducere!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:32, 27 Mai 2017
Buna ziua ma numesc adrian si sunt din oradea anul trecut in 26 mai am avut si eu un accident rutier pe centura oradea. Un camion se afla oprit pe banda 1 de circulatie intr o curba usor la dreapta putina neatenție si am intrat în spatele lui cu partea dreapta a masini pe care o conduceam in partea dreapta se afla nevasta cu copilul.in urma accidentului a rezultat moarte copilului de 8 luni si nevasta doar cateva lovituri usoare.Stiu ca multi ma condamna ca am fost devină ca nu am fost atent la circulatie. Sunt sofer din 2007 am foarte multi km pe europa făcuți nu am mai avut niciodată nici un fel de accident nu pot nici in ziua de azi sa realizez cum sa intamplat.Acum sunt cercetat pentru pt ucidere din culpa am doua meserie pe care stiu sa le fac mai bn sofer si mecanic utilaje si la ambele am nevoie de permis mai am un copil acasa de întreținut si multe altele plati pe care eu prin munca le pot face nu zic ca nu merit pedepsit dar am una deja foarte mare pe care numa eu stiu cat ma rog sa pot trece cu bn.Credeti ca imi va da permisul inapoi????
Daca veti fi condamnat, permisul se anuleaza.
Credeti ca voi fi condamnat cu executare???fond si copilul meu!!!
Daca puneti intrebari la instanta cu permisul riscati sa primiti pedeapsa cu executare....

Daca va aparati bine puteti primi pedeapsa cu suspendare dar sa nu aveti o atitudine enervanta la instanta...in primul rand...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul fara permis Ana_M9 Ana_M9 Buna ziua Am urmatoarea speta: 1. Inculapata denumita\"x\" in varsta de 24 de ani a condus un autovehicul-ul fara permis de conducere a unei prietene ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis,punerea in circulate un autovehicol ne inmatriculat cu numere false Bosanceanu Bosanceanu Buna seara , am un dosar in faza de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, ... (vezi toată discuția)
Conducerea pe drumurile publice a unei remorci cu numere false de inmatriculare vasy1989 vasy1989 Buna ziua! Sunt sofer de camion si in data de 15.10.2015 a venit in parcarea unui peco de pe centura Bucuresti, un echipaj de politie, care a fost trimis acolo ... (vezi toată discuția)