Buna ziua,
Am fost contactat de prietenul X, sofer de salvare, care ma roaga sa il reprezint intr-un proces penal, unde acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. Din pacate nu l-am reprezentat si in faza de urmarire penala, deci nu cunosc exact declaratiile in aceasta faza.
Situatie de fapt: Soferul X se deplasa cu autospeciala de Salvare (fiind fara pacient, neprioritar, deci fara semnale luminoase sau acustice in functiune) pe drum cu prioritate, DN1. De pe o strada laterala, unde se afla indicatorul 'cedeaza trecerea', un autovehicul a iesit in intersectie fara sa se asigure. Soferul de ambulanta X a incercat sa evite coliziunea virand sprea stanga, dar nu a reusit. Intersectia se afla intr-o curba la dreapta(nu stiu exact cata vizibilitate exista) unde limita de viteza era de 50km/h. Acest indicator cu limitarea de viteza se afla la 125 de metri de locul producerii accidentului. Victima din autovehiculul care nu a acordat prioritate decedeaza. Soferul X nu isi aminteste cu precizie cu ce viteza rula, dar banuieste ca nu mai mult de 60-65 de km la ora. In autospeciala de salvare se afla si o asistenta care nici ea nu stie exact viteza de deplasare(aici nu sunt sigur de declaratia acesteia).
Organul de cercetare penala a politie cere expertiza auto, de unde reiese ca viteza de deplasare a acestuia era de 74-80 de km/h. Trebuie sa recunosc ca este primul astfel de caz la care lucrez. Care este concludenta raportului de expertiza? Cat de precis poate sa fie totusi? Se poate rasturna o asemenea proba? evident in instanta o sa solicitam efectuarea unei noi expertize impreuna cu un expert consilier.
1. In rechizitoriu se retine ca:"desi cauza producerii accidentului este nerespectarea normelor rutiere de catre victima, respectiv "cedeaza trecerea", totusi accidentul putea fi evitat de catre inculpatul X daca circula cu o viteza egala sau mai mica de 50km/h.
Se retine culpa profesionala a soferului X. Acesta are calitatea de inculpat.
Nu se vorbeste despre o culpa comuna in rechizitoriu si nu imi pot da seama daca procurorul a retinut o culpa comuna sau nu. Pareri?
2. Eu doresc sa obtin, pe procedura recunoasterii, sau cu circumstante atenuante, sa se aplice o pedeapsa de sub 2 ani si amanarea aplicarii pedepsei? Am gasit ceva jurisprudenta, chiar ucidere din culpa + influenta bauturilor alcoolice. Este foarte important ca Soferului X sa nu ii fie anulat permisul de conducere!
Va multumesc!