avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - contract de munca, restructurari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - contract de munca, restructurari

Buna ziua

In cazul unor restructurari care sunt criteriile legale de restructurare tinand cont ca este societate comerciala care nu are contract colectiv de munca? Legal in Codul Muncii se preconizeaza ca angajatul nu poate fii dat afara daca este intretinator de familie. S-a abrogat acel articol? Eu am divortat de curand, sunt intretinator de famile, am in intretinere un copil minor si trebuie sa fac fata si unui credit bancar-ipoteca locuinta. Tin sa precizez faptul ca in urma cu 5 ani am fost restructurata dupa 22 ani lucrati in acelasi loc de munca, atunci nu eram divortata. Doresc sa muncesc in continuare in acel loc de munca si vreau sa cunosc calea legala.

Va multumeste o mama diperata care cauta linistea si siguranta pentru ea si copilul ei.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 11 August 2015
Codul Muncii nu a prevazut niciodata faptul ca , un intretinator de familie nu poate fi concediat.
Fostul Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010 avea o astfel de prevedere, insa incepand cu 01.01.2011 nu mai exista un astfel de CCMN.

Criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , reg.intern al acestuia sau in acte normative pentru sectorul bugetar.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
BUNĂ ZIUA

În Codul Muncii L. nr. 53/2003 actualizat 2015 la art. 59 - este interzisă concedierea salariaţilor:
a) pe criterii de sex..., origine socială, situaţie sau responsabilitate familială...
Întrebarea mea este dacă eu mă încadrez la acel articol din lege şi dacă nu care sunt criteriile legale privind restructurările, care ar fi punctele de selecţie?

VĂ MULŢUMESC
Nu exista text de lege care sa prevada criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

Concedierea dvs nu are la baza faptul ca sunteti intretinator de familie. V-a spus angajatorul ca acesta este motivul concedierii ?
BUNĂ ZIUA

În primul rând vă mulţumesc pentru răspunsurile primite.
Vreau să precizez faptul că eu nu sunt pe lista de concedieri, dar mă documentez în prealabil pentru că după cum am precizat am mai trecut o dată prin asa situaţie, după 22 de ani lucraţi în acelaşi loc de muncă am fost luată prin surprindere şi am fost restructurată, iar acum lucrez de 5 ani într-o firmă, am luat totul de la capăt şi m-am specializat pe un alt domeniu.

Vă mulţumesc pentru ajutorul acordat şi aştept orice informaţie care credeţi că îmi este de folos.
Vă doresc o zi liniştită.
Verificati mai intai la angajator daca exista ccm aplicabil si daca in acesta sau in reg.intern exista astfel de criterii mentionate mai sus de mine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O eventuala disponibilizare gixee gixee sunt inadrat ca personal contractual intr-o institutie bugetara si din ianuare se aud ca vin alte restructurari. acum jumatate de an a fost concediata si mama, ... (vezi toată discuția)
Cumul functii - concediere individuala - ordine prioritate kira.11 kira.11 Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata, in functia X la compania Y. Temporar detin si functia de sef departament, titulara acestui post fiind in ... (vezi toată discuția)
Protectie la concediere pentru salariatii singuri ? SIAM SIAM Buna ziua, Avem urmatoarea speta : Lucrez ca economist la o fabrica de confectii ,iar pe langa aceasta munca, prestez si alte activitati , netrecute in ... (vezi toată discuția)