avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ccc

Buna ziua,sunt in ccc pana la 2 ani,ce trebuie sa fac daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului?
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
madimadi79, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:35, 19 August 2015
1. Daca sotul indeplineste conditiile legale el poate beneficia de indemnizatia aferenta chiar daca in momentul solicitarii acesteia nu are serviciu.

2. Conditia este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa fi avut venituri din salarii.

3. Sotul poate beneficia de indemnizatie pentru CCC cel putin o luna deci poate solicita si mai multe luni.

4. Daca dvs. suspendati plata indemnizatiei pentru CCC si reluati activitatea sotul poate beneficia de indemnizatie pentru CCC, in locul dvs., pana inclusiv in ziua in care implineste copilul 2 ani.
- In acest fel veti avea mai multe venituri (salariul dvs. si indemnziatia luata de sot).

5. Daca sotul nu indeplineste conditiile de mai sus atunci dvs. puteti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care implineste copilul 2 ani.
Trebuie sa anuntati AJPIS-ul ca sotul dvs nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia CCC sau daca le indeplineste nu va intra in CCC cel putin o luna, situatie in care durata CCC pentru dvs se va reduce cu o luna.
buna ziua,sotul meu nu a avut serviciu inainte de nasterea copilului, a fost la AJPIS SI I-A SPUS CA NU TREBUIE SA FACA NICI O CERERE CA ORICUM ULTIMA LUNA NU SE PLATESTE(indiferent cune sta cu copilul)
Cei de la AJPIS va induc in eroare. Aratati-le textul de lege de mai jos :

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.
....

art. 11 din OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
1. - Poate nu ati inteles dvs. ce au spus cei de la AJPIS.
- Nu cred ca puteau sa spuna o asemenea tampenie.

2. - Mergeti din nou la AJPIS cu o declaratie din partea sotului ca nu a avut venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sau cu o adeverinta de la ANAF din care sa reiasa ce venituri a avut (sau nu a avut) sotul in fiecare din cele 12 luni eligibile.
- Aratati-le si textele de lege prezentate mai sus de colegul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic o mãmicã care a nãscut dupã 01.03.2012 EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Eu sunt angajator şi am o salariată în concediu de creştere copil de până la 2 ani. Copilul s-a născut în data de 09.04.2012.Eu, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil crsr crsr Buna seara. Privind indemnizatia, crestere copil, am primit o scrisoare de la Agentia de Plati ca inceteaza aceasta cu o luna mai devreme de implinirea a doi ... (vezi toată discuția)