avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Taxe si impozite PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Taxe si impozite PFA

Buna ziua, doresc sa imi infiintez un PFA pentru un magazin online de carti. Imi puteti spune, va rog, daca am profit sub 800 lei/luna, trebuie sa platesc 232 lei/lunar pt CAS?

De asemenea, imi puteti spune pentru un magazin online, e mai rentabil sa iti infiintezi firma sau PFA? Am inteles ca pe firma pot declara ca lucrez 2 ore/zi si sa platesc un sfert din contributii.

Multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
ioana-miruna, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioana-miruna , utilizator 20:19, 3 Septembrie 2015
Va trebui sa depuneti d220 cu venitul si cheltuielile estimate. Apoi pimiti acasa decizie de impunere cu cele 4 rate trimestriale de plata a impozitului pe venit 16% si contributie la sanatate 5,5%. Termenul de plata e pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Sa aveti in vedere ca daca acesta e singura sursa de venit pentru care trebuie sa platiti contributie la sanatate, baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului minim pe economie (deci doar pentru sanatate). Contributia la sanatate in aceasta luna este 58 lei.
Separat de cele doua, veti mai plati si contributie la pensie daca nu aveti in alta parte un contract de munca valabil. Contributia lunara la pensie in acest an este 222lei. Pentru asta depineti d600.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
george-neagu, moderator
Multumesc! Contributiile la pensie si sanatate sunt obligatorii chiar daca am profit sub salariul minim pe economie? E posibil sa declar in primele luni profit zero sau 10 lei?

Este mai rentabil sa ai firma si sa declari ca lucrezi 2 ore/zi? Taxele sunt mai mici in acest caz?

Mai am o intrebare: ce forma legala exista de a colabora cu editurile din romania daca lucrez din strainatate? multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2015
ioana-miruna, utilizator
Da, sunt obligatorii. De aceea v-am facut respectivele precizari.
Datele din d220 sunt cumulate pentru toate lunile cate au mai ramas si nu se refera la o anumita luna.
Daca doriti sa cumparati carti si apoi sa le vindeti, e mai convenabil un srl mictrointreprindere. Car priveste partea cu impozitarea si angajarea, aveti putintica rabdare si urmariti forma codului fiscal care va iesi din parlament caci se vor aduce ceva schimbari.
La forma de colaborare cu editurile, luati legatura personal cu ele pentru detalii.
Va multumesc enorm pentru raspunsuri. Imi puteti spune, va rog, care sunt avantajele unei micro fata de PFA pentru a cumpara si vinde carti online? Mentionez ca nu voi avea angajati. multumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2015
ioana-miruna, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)
Declaratia 220 pfa alisaelena alisaelena Buna ziua, Am deschis un PFA avand ca activitate coafura-frizerie. Trebuie sa depun declaratia 220 privind venitul estimat in 15 zile de la infiintare ... (vezi toată discuția)
Pfa declaratia estimativa 220 adryali adryali buna ziua, as avea nevoie de o clarificare privind venitul estimat din declaratia 220 pentru un PFA - activitati comerciale. daca in anul precedent am ... (vezi toată discuția)