avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 220 PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 220 PFA

Buna ziua,
Am deschis un PFA avand ca activitate coafura-frizerie. Trebuie sa depun declaratia 220 privind venitul estimat in 15 zile de la infiintare (parca). Inteleg ca nu pot sa iau in calcul si cheltuielile pe care le am cu amenajarea spatiului respectiv, acestea ducand la o situatie in care cheltuielile mele sunt mult mai mai decat veniturile = pierdere. Am inteles ca trebuie neaparat sa declar un profit si ca este o suma minima pe care ANAF o accepta in declaratie. Care este aceasta suma? In ultimele 2 luni ale anului este clar ca nu putem vorbi de nici un profit.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:47, 7 Noiembrie 2015
O valoare minima lunara se trece doar in declaratia 600 care reprezinta venitul lunar minim asigurat. In acest an aceasta valoare lunara este 845 lei si va rezulta 222 lei lunar de plata pentru contributia la pensie. Aceasta e deductibila fiscal in totalitate pe baza chitantei de plata. Aceasta declaratie se depune in acelasi timp cu d220.
Venitul estimat care se trece in d220 difera de ce se trece in d600 si nu e obligatoriu sa fie plafonat la o anumita valoare. E bine sa va calculati estimativ cheltuielile si apoi puneti venituri doar sa treaca acolo putin si sa rezulte de plata sa zicem 10 lei pe ultimul trimestru. Da, nu vi se accepta d220 pe minus in ideea ca in primul an aveti cheltuieli mai mari, dar e si asta justificat pentru ca de principiu, acele cheltuieli cu modernizarea si amenajarea spatiului de lucru pot fi recuperate in urmatorii ani, nu din prima.
Oricum, ce veti plati in plus in acest an vi se va scadea din ratele de plata de anul viitor (pentru asta sa faceti cerere la ei dar numai dupa ce veti depune d200 si veti primi acasa spre toamna decizia de impunere cu ce aveti de recuperat din impozitul pe venit platit anticipat in plus).
Acum mai e o discutie si pentru contributia la sanatate pe pfa pentru care baza de calcul lunara nu trebuie sa fie mai mica decat valoarea lunara a salariului minim brut pe economie. Deci in prima faza, la plata trimestriala veti plati contributie la sanatate calculata fata de ce treceti in d220 iar ulterior, adica anul urmator, va vine acasa instiintare de plata pentru diferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala nou infiintata niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am o intreprindere indiv infiintata acum si vreau sa fiu sigura ca nu gresesc. Va fi neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare dosar anaf paultrefu paultrefu Am primit acum câteva zile actele de la registrul comerțului pentru o intreprindere individuală(frizerie micuță la țară). Acum am fost la anaf să văd ... (vezi toată discuția)