avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... judecat pentru talharie,varsta 18 ani - sfaturi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

judecat pentru talharie,varsta 18 ani - sfaturi

Buna ziua la toata lumea , urmaresc de mult acest forum dar nu am crezut ca voi avea nevoie de ceva sfaturi si nelamuriri de la dvs vreodata.Sper sa fie pe aici cineva care sa ma ajute cu niste sfaturi , idei ... Problema este urmatoarea : am un verisor care a intrat intr-o belea ... intr-o noapte de martie 2009 (4 martie parca) se intorcea de la un chef cu inca 2 prieteni de-ai lui , ajunsese chiar in zona unde locuieste.Unul dintre "prieteni" era ciorditor de meserie ... dar niciodata nu a mai fost inchis deoarece si el implinise doar de cateva luni 18 ani , la fel ca varul meu.Pe strada trecea o femeie care mergea la lucru , era ora 4-5 si s-au napustit asupra ei.Unul tinea de 6 , varul meu i-a pus mana la gura iar celalalt i-a luat geanta . In portofel erau doar 10 lei ... trist dar adevarat ... Aproape o luna mai tarziu , "ciorditorul" s-a trezit la usa cu politia ..si sa nu pice singur in belea ... l-a bagat si pe varul meu . Maica-sa era la lucru la ora aceea ...si l-au luat pe sus fara nici o treaba. Prima intrebare : se poate pune in discutie la proces acest aspect ? faptul ca nu aveau nici un mandat pentru el atunci cand au venit sa il ia ? de fapt politia venise dupa celalalt ... femeia aia nu le vazuse fata ... dar ducandu-i la politie , ei au recunoscut tot... probabil amenintati ..sau cu promisiuni ... Am mai citit pe aici pe forum cateva astfel de cazuri dar ...fiind la prima abatere , fiind inca la scoala ... le-a dat drumul ... La el nu a fost insa asa ... dupa cateva procese chinuitoare ... sentinta a fost crunta ... 7 ani !!!! pentru 10 lei ???? nu inteleg ... kiar nu se poate face nimic ? baiatul si-a dat seama probabil prea tarziu de greseala pe care a facut-o ... acolo la penitenciar lucreaza , inca din prima luna ,si incearca sa fie cat de cuminte poate ... am inteles ca se scad la pedeapsa zilele lucrate ... Nu gasim nici un avocat bun ... care sa stie sa vb concret ... ce sa poate face si cand ... asta care il avem acuma nu ne spune mai nimic ... Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ? va multumesc frumos !
da, este bine ca lucreaza, deoarece , pentru fiecare lună de muncă unui deţinut i se scad până la şapte zile din pedeapsă , pe langa faptul ca dobandeste si un venit financiar. este pacat ca s-a intamplat asa, dar daca este staruitor in munca is da dovezi temeinice de indreptare, si-a regretat fapta...ar putea , dupa trecerea catorva ani sa faca ocerere de a fi eliberat conditionat. Nu conteaza cat a firat ci fapta in sine.Talharia este o o fapta care prezinta un pericol social sporit, astfel incat este mai aspru pedepsita.
Din nefericire,varul dvs.a fost condamnat pentru "complicitate la talharie"prev.de art.26 raportat la art 211 al.2 lit.a,d,e c.pen..Daca este in termen legal de 10 zile de la comunicarea sentintei la locul de detentie isi poate exercita calea de atac>pentru aceasta trebuie sa angajati un avocat priceput in procese penale.De asemenea acesta trebuie sa verifice si problema invocata de dvs.privitoare la modalitatea in care a fost efectuata retinerea si apoi,arestarea.Din pacate, fapta savarsita este sanctionabila,conform textului de lege ,mai sus mentionat cu inchisoarea de la 5 la 20 de ani.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Cei 7 ani nu sunt pt 10 lei, ci pt violenta si furt = talharie... Au fost trei insi, nu unul – ceea ce constituie o agravanta (forma agravata a infractiunii de talharie)...
Pt 10 lei femeia aceea ramane traumatizata pt mult timp, daca nu pt toata viata si de acum priveste peste umar. Un gest necugetat al unor tineri teribilisti iesiti total de sub influenta parintilor. Nimeni nu l-a obligat pe varul dv sa dea curs initiativei celuilalt.
Nu stiu cum ati gandi dv cand veti fi incoltita in acest fel, cand mergeti la lucru sa castigati bani pt intretinerea familiei si trei indivizi va jefuiesc...

Dupa ce executa doua treimi din durata pedepsei (se iau in calcul zilele de munca – si atunci trebuie sa fi efectuat efectiv jumatate din durata pedepsei) si da dovezi temeinice de indreptare ar putea fi eliberat conditionat.
Exista o comisie care examineaza periodic situatia fiecarui condamnat pt a constata daca sunt indeplinite (sau nu) conditiile pt liberare conditionata.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
trope_doi, utilizator
Masura dispusa de instanta mi separe corecta...Avind in vedere gravitatea faptei ,mi se pare incorect sa invocam acum modalitatea de retinere,,, si alte chestiuni de procedura;)
..
.fiind la prima abatere , fiind inca la scoala ... le-a dat drumul ... La el nu a fost insa asa ... dupa cateva procese chinuitoare ... sentinta a fost crunta ... 7 ani !!!! pentru 10 lei ???? nu inteleg ... kiar nu se poate face nimic ? baiatul si-a dat seama probabil prea tarziu de greseala pe care a facut-o ... acolo la penitenciar lucreaza , inca din prima luna ,si incearca sa fie cat de cuminte poate ... am inteles ca se scad la pedeapsa zilele lucrate ... Nu gasim nici un avocat bun ... care sa stie sa vb concret ... ce sa poate face si cand ... asta care il avem acuma nu ne spune mai nimic ... Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi ? va multumesc frumos !


Chiar in cazul unei infractiuni complexe , cum e talharia ,poate fi dispusa instutitia liberarii conditionate, ( dupa exercitatea a2/3 din pedeapsa , intrucat discutam de o infractiune intentionata sanctionata cu pedeapsa inchisorii sub 10 ani), iar condamnatul nu savarseste o alta infractiune, e disciplinat , staruitor in munca , si da dovezi temeincie de indreptare.

Ati exercitat calea de atac a apelului in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei?

Aveti aceasta posibilitate .

Alte discuții în legătură

Talharie Cristina711 Cristina711 Revin cu inca o intrebare in cazul celor 2 persoane care au savarsit infractiunea de talharie. Este posibil ca pedeapsa aplicata sa fie diferita ? Adica, e ... (vezi toată discuția)
Omor din culpa Vali30 Vali30 Varu meu este acuzat de omor din culpa a condus sub influenta alcoolului si pasajerul din dreapta a decedat. Intrebarea mea este ; Se tine cont ca alcoolu in ... (vezi toată discuția)
Am condus fara a poseda permis si fiind sub influenta alcoolului pampam00 pampam00 buna am si eu o intrebare. am condus fara a poseda permis de conducere, sub influenta alcoolului am intrat intr-un copac, avand o alcoolemie de 1.27mg in ... (vezi toată discuția)