Buna ziua. Cazul la care doresc sa va cer indrumare juridica se prezinta astfel:
- In anul 1993 sotia a cumparat o locuinta de la o terta persoana, proprietara initiala pastrandu-si clauza de uzufruct viager pana la decesul dansei. In contract nu exista alta specificatie legata de ingrijirea, inmormantarea etc. a proprietarei.
- In urma cu cateva saptamani, ne-am trezit cu politia la usa, comunicandu-ni-se ca proprietara a decedat singura in apartament, noi fiind obligati sa depunem toate eforturile pentru igenizarea locuintei, ceea ce am si facut (S....id, etc).
- Momentan avem nevoie de Certificatul de deces pentru transcrierea totala a dreptului de folosinta si proprietate asupra locuintei. Cei de la Directia Evidenta Populatiei-DECESE (Bucuresti, Sect.2) ne-au comunicat ca nu pot elibera Certificatul in cauza, fiind vorba de "caz social" (MENTIONEZ ca nu avem nici un grad de rudenie cu defuncta, de inmormantare s-au ocupat IML + Asistenta sociala. Defuncta nu are rude in viata din cunostiintele noastre).
Ni s-a comunicat ca trebuie sa ne adresam la Asistenta sociala, fiind necesar sa platim si contravaloarea cheltuielilor de inmormantare #-o , dupa care sa revenim cu dovada platii pentru eliberarea Certificatului de deces.
Intrebare: Din punct de vedere juridic, noua proprietara neavand nici un grad de rudenie cu defuncta, neexistand nici o clauza de ingrijire, inmormantare in Contarctul de vanzare-cumparare (indirecta, locuinta fiind achizitionata de la o terta persoana), POATE STATUL sa ne oblige sa platim cheltuielile de inmormantare pentru a obtine Certificatul de deces-duplicat? (Buletinul defunctei fiind luat la momentul ridicarii posibil de catre IML/Smurd).
Succesiune
silvia ivan
As dori, va rog, o parere la urmatorul subiect: matusa mea a murit acum 9 ani, in viata mai sunt o sora si un frate.Sora este cea care a avut grija de ea ... (vezi toată discuția)