avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta de vechime

Cum pot obtine adeverinta de vechime pentru perioada 2011-2013 de la firma unde am lucrat din 2000 pana in iunie 2013 ? mentionez ca in feb 2013 s-a schimbat contabilitatea iar vechea contabila nu a predat baz de date noii contabilitati,motiv pentru care actualul contabil mi-a eliberat adeverinta tip anexa 11 pentru perioada feb 2013 iunie 2013.fosta contabila nu vrea sa-mi elibereze adeverinta pe motiv ca a predat baza de date noii contabilitati .nu stiu care este adevarul pana la urma cert este ca eu sunt plimbata dintr-o parte in alta .Imi trebuie adeverinta pentru dosarul de soma si au trecut deja 37 de zile de la incetarea contractului de munca de la ultima firma unde am lucrat si nu am depus inca dosarul de somaj .Vreau sa va spun ca am incercat si la ITM dar nu mi-au dat nimic atata timp cat firma este activa .mi-au spus ca firma este obligata sa-mi elibereze adeverinta .Ce sa fac cum pot sa-i oblig ,deoarece din cauza lor imi pierd drepturile?va rog ajutati-ma !
Cel mai recent răspuns: miki-miki , utilizator 09:36, 8 Octombrie 2015
1. Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si incetarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

Prin urmare, ITM-ul nu are cum sa elibereze adeverinte de vechime pentru perioadele de dupa 01.01.2011.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Multumesc mult pentru raspuns,dar nu stiu cum pot sa-i oblig pentru ca nu sunt bagata in seama .Unde sa merg unde sa fac reclamatie ?
Mergeti la ITM si depuneti o sesizare.
ok,multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj valentina87 valentina87 imi trebuie o viza din data de23.08.2010 de cand m-am angajat pana la data de 01.01 2011,nu am carte de munca decat o adeverinta de la angajator cu contract de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime maranavldimir maranavldimir Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o problema, Am avut o firma cu 10 angajati in 2012, care momentan nu mai functioneaza imi depune contabila declaratia la ... (vezi toată discuția)
Revisal ContSters48681 ContSters48681 Am fost la ITM sa cer un revisal de la data de1.01.2011 pana in prezent. Exact cum scrie in cartea de munca toate modificarile, anuale, lunare. Am platit cei ... (vezi toată discuția)