avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2015-2016
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2015-2016

Buna ziua. Va rog daca ma puteti lamuri in aceasta problema: ma aflu in concediu de sarcina si lauzie, pana in data de 03.12.2015. Urmeaza sa imi depun actele pentru concediu crestere copil. Copilasul meu s-a nascut in data de 05.10.2015.
Cand pot depune documentele pentru indemnizatia respectiva? Cum ar fi mai bine sa fac?
Care este cuantumul acesteia pentru anii 2015-2016-2017, avand in vedere ca ma incadrez la maxim - 3400 de lei? Am inteles ca s-a modificat legea, insa au si intrat in vigoare modificarile? Care este numarul acestei noi legi modificatoare?
Apoi, acesti 3400 de lei sunt impozabili, la fel cum indemnizatia pentru sarcina si lauzie mi-a fost impozitata?
Doresc sa optez pentru concediul de 2 ani. Am inteles ca potrivit modificarilor, ar fi 3400 primul an, si 1200 anul al doilea. De asemenea, am mai inteles ca exista posibilitatea ca incepand cu ianuarie 2016 (intr-un comunicat de presa al dnei Rovana Plumb), plafonul maxim sa fie scos, asta va insemna, ca daca optez pentru 2 ani, voi putea avea si pe al doilea an tot 3400 de lei?
Si de asemenea, in situatia in care voi depune actele, si la inceputl anului viitor de modifica legea in mod favorabil, oare mamicile care am depus deja documentatia, vom beneficia de modificari, sau ca de obicei se va crea discriminarea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nyusziful , utilizator 16:37, 13 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) veti beneficia de conecdiu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta daca depuneti cererea si actele necesare la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare.

2. - Modificarile la OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor au fost votate de Senat dar mai trebuie votate si de Camera Deputatilor care este for decizional.
- Cand va fi votat, promulgata de Presedinte si va aparea in Monitorul Oficial vom sti despre ce este vorba.
- Deocamdata se aplica actualele prevederi legale.
- Cand va intra in vigoare legea de modificare a OUG 111/2010 vom sti daca se aplica si peroanelor carer se afla in CCC la acel moment precum si cuantumul indemnizatiei pentru CCC.

3. - Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.
- Din indemnizatia pentru concediul de maternitate se retine numai contributia pentru pensie de 10,5%.
- Daca vi s-a retinut impozit pe venit din indemnziatia de sarcina si lauzie trebuie sa solicitati angajatorului sa va restituie sumele retinute.

4. - Din indemnizatia pentru CCC nu se face nici o retinere.
- Perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC este stagiu de cotizare la sanatate contributia fiind platita de stat.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari la concediul crestere copil (ccc) incepand cu 1 iulie 2016 gabi_fodor gabi_fodor Buna ziua.eu am un baietel de 10 luni, am optat pentru CCC pe 2 ani. Pana in momentul de fata am incasat lunar maternitatea in suma de 1.200 ron. Din 1 iulie ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in 2 privinte: 1. eu am un pfa deschis de un an de zile, cu venit declarat de 600 lei/trimestru(obiectul de activitate e ... (vezi toată discuția)
Plafon indemnizatie crestere copil in valoare de 3400 ron...anulat...din 1 ianuarie 2016 Marius Vladut Marius Vladut Buna ziua, In urma cu cateva ore Ministrul Muncii doamna Rovana Plumb a facut o declaratie in care spunea printre altele ca, de la 1 ianuarie 2016 va fi ... (vezi toată discuția)