avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatia muncii

Am 59 ani, indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta si vechime integrala in munca in luna mai 2016 iar pana atunci vreau sa lucrez program de 4 ore. In aceasta conditie angajatorul poate beneficia de subventia acordata celor ce angajeaza persoane de peste 45 ani si sunt in cautarea unui loc de munca?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 15 Octombrie 2015
In prezent, lucrati sau nu?
Nu, nu lucrez dar sunt sunt in evidenta la ANOFM ca persoana inregistrata in cautarea unui loc de munca.
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
art.85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
....
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
.....

Prin urmare, legea nu face distinctie cu privire la durata timpului de munca - norma intreaga sau timp partial - privind acordarea acestor sume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj elis16 elis16 buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de somaj se calculeaza la stagiul de cotizare. ce benefifii au angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ... (vezi toată discuția)
Plata contributii pentru salariati si facilitati adipro adipro In ce conditii o interprindere individuala nu plateste darile catre stat cand angajeaza un salariat? (vezi toată discuția)
Somaj nisico nisico Buna ziua Doua intrebari: 1. Am fost disponibilizat ca urmare a desfiintarii postului de inginer electroenergetica datorita reorganizarii activitatii. Mai ... (vezi toată discuția)