avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

cooptarea unui expert parte / formarea unei expertize extrajudiciare

Nemultumita de rezolutia data de Procuratura de N U P in finalizarea cercetarilor fata de un accident , Instanta a dispus o noua expertiza judiciara care sa raspunda unor aspecte neclare produse in cadrul acestui accident efectuat de un ascensor . Fiind parte de dosar ca subiect procesual in activitatea de cercetari penale ,organul de cercetari penale mi-a adus la cunostinta ca am dreptul să cer numirea unui expert parte, care să participe la efectuarea expertizei.Va rog sa-mi clarificati in ce consta ,,participarea la efectuarea expertizei" - expertul parte angajat de mine va emite o noua expertiza ? Daca da , ce calitate are aceasta in fata organului de cercetare penala/instantei?
2.Va rog sa ma indrumati pentru cooptarea unui expert parte/consilier tehnic abilitat/din mun. Bucuresti in domeniul ascensoare .
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:50, 26 Octombrie 2015
Expertul parte va avea dreptul să participe la expertiza efectuată de către expertul desemnat. De asemenea, își va exprima propria opinie de specialitate asupra expertizei.
Expertiza dispusa de catre instanta de judecata trebuie sa raspunda la obiectivele fixate.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.18
(1) Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11 - 14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte în condiţiile alin. (1) trebuie să deţină aceeaşi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Dacă acest lucru nu este posibil, se va avea în vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participă la efectuarea expertizei în calitate de consilier al părţii să fie înrudită cu cea a expertului tehnic judiciar numit şi să aparţină aceluiaşi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participă la efectuarea expertizei în condiţiile alin. (1) este stabilit de parte şi de expert, de comun acord, în temeiul raporturilor contractuale dintre aceştia, şi este plătit acestuia de către partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relaţiilor contractuale dintre parte şi expertul tehnic judiciar sau specialistul care participă la efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1), precum şi a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel puţin 5 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de către expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.
Expertul desemnat de catre parchet si expertul parte ales de dvs. (gasiti lista cu expertii la Biroul local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa tribunalul Bucuresti, din care alegeti pe cine doriti ca expert tehnic judiciar - expert parte, cu conditia sa aiba aceeasi specializare cu cel desemnat de catre parchet) participa impreuna la expertiza dispusa de catre instanta.
Expertul desemnat intocmeste raportul de expertiza. Daca expertul parte este de acord cu concluziile raportului de expertiza, va semna raportul alaturi de expertul desemant. Daca nu este de acord cu concluziile raportului, expertul parte va intocmi un raport separat in care va mentiona concluziile sale.
In timpul expertizei, ambii experti au acces la acelesi documente (aflate la dosarul cauzei sau puse la dispozitie, suplimentar, de catre partile in dosar, acestea din urma documente trebuind sa fie anexate la raportul de expertiza) si analizeaza datele tinanad cont de aceleasi acte normative.
Expertul parte nu are obligatia sa sustina punctul de vedere al partii in proces care l-a solicitat. Expertul parte are obligatia sa resepecte legislatia in vigoare/ aferenta, ca si expertul desemnat.
O expertiza extrajudiciara (initiata de una din partile in proces) poate sa nu fie avuta in vedere de catre parchet si/ sau de catre instanat de judecata, nefiind intocmita de catre un expert tehnic judiciar.
Va multumesc pentru atentia acordata. Trebuie sa inteleg ca trebuie sa merg la Biroul de investigatii si sa solicit specializarea expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei.In ziua cand organul judiciar m-a convocat in baza art 177 -al Noului Cod de procedura penala sa-mi comunice ca se va efectua o noua expertiza. Totodata mi s-a adus la cunostinta ca pana la 01.11.2015 trebuie sa comunic daca doresc sa angajez un expert parte. Trebuie formulata o cerere in scris in acest ? Pe site-ul Ministerului Justitiei am gasit 622 experti tehnici cu domenii atestate tip A1,A2...A11, B2,B3, B5...D1,D2,D5,E Ie,Ig,It ETC... Unde gasesc semnificatia acestor atestate pentru a putea tria expertii? Va multumesc inca o data ptr. profesionalism. Cu consideratie
Trebuia sa accesati aceasta lista unde gasiti specializarile de expertiza si adresele expertilor/ specialistilor tehnici judiciari: [ link extern ]
Ca specializare trebuie sa vedeti, in dosarul cauzei, specializarea expertului care a facut prima expertiza, probabil specializarea auto (daca e vorba de accident rutier) si/ sau specializarea protectia muncii (daca e vorba si de accident de munca).
Puteti comunica in scris cu nr. de inregistrare/ data la organul judiciar ca doriti un expert parte (va trebui sa il nominalizati).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)
Model cerere numire expert parte intr-un dosar denisa_21 denisa_21 Buna seara, Exista model de cerere pentru depunere la organul de urmarire panal privin numirea unui expert intr-un dosar? Doresc sa platesc si eu un expert ... (vezi toată discuția)
Calitate expert consultant - obligatoriu expert judiciar ? PFA Corneliu B. - Expert Evaluator PFA Corneliu B. - Expert Evaluator Am fost contactat de catre o parte implicata in proces pentru a-mi expune punctul de vedere in calitate de expert consultant. Mentionez ca nu am calitate de ... (vezi toată discuția)