avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie -vechiul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie -vechiul cod civil

Buna ziua, in urma cu aproape trei ani am avut un proces cu un vecin cu privire la granituirea propietatilor. S-a stabilit linia de hotar si totodata au fost stabilite cheltuilei de 500 lei in sarcina mea.
Hotararea la instanta de fond a fost data pe 17.dec.2012, ulterior am continuat la toate instantele, o hotarare de recurs definitiva si irevocabila fiind stabilita pe 17.nov.2013 dar hotararea de la fond a ramas aceeasi.
La aproape 3 ani de la proces acest vecin nu vrea sa -si faca gardul si ma preocupa urmatoarea problema: suma de bani pe care trebuie sa o dau este prescriptibila in 3 ani de la data pronuntarii hotararii la instanta de fond sau de la instanta de recurs ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vuck , utilizator 18:24, 12 Noiembrie 2015
De la data rămânerii hotărârii definitive- deci de la data deciziei din recurs.
MUltumesc. Dar din punctul meu de vedere data nasterii obiectului patrimonial este data pronuntarii de fond- 12 dec. 2012 deoarece la aceea data s-a stabilit suma de bani, care im procesele de granituire se impart egal . Faptul ca s-a ajuns pana la recurs nu are nici o relevanta deoarece s-a mentinut hotararea instantei de fond si nu s-a mai modificat iar la recurs sa ajuns la hotarare definitiva si irevocabila a hot. instantei de fond.
Aici este problema de drept respectiv calculul prescriptiei de la data obtinerii acestui obiect patrimonial la inst. de fond sau data hotararii instantei de recurs care practic nu are nici o relevanta cu privire la nasterea acestui drept, el aparand inaintea hot. intantei de recurs
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
Vuck, utilizator
Dreptul nascut a fost provizoriu pana la hotararea definitiva. Prescriptia curge de la data la care suma e certa si exigibila, or exigibilitatea nu era decat la data deciziei definitive.
Nu ati avut apel?
Multumesc, am avut la toate instantele pana la recurs, dar s-a mentinut hotararea de la fond. Problema este ca desii am fost tarat prin tribunale si cu dosare penale reclamantul nu vrea sa faca gardul deoarece trebuie sa scoata niste pomi, iar linia de hotar va fi in zig zag dupa acesti pomi - exact ca la nebuni =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei cedo - drept de propietate Vuck Vuck Buna ziua. In urma unor procese de granituire s-a ajuns ca justitia romana sa stabilieasca o linie de granituire in zig zag intre mai multe terenuri, aceasta ... (vezi toată discuția)
De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)
Ocupare abuziva sau tulburare de posesie? Tudor Popa Tudor Popa Buna ziua, Doresc sa refac aliniamentul unui gard de separatie cu un vecin. Acum cca. 5 ani, fostul proprietar ( cel de la care am cumparat terenul in urma cu ... (vezi toată discuția)